• Under sitt sista år på Designlinjen har Micaela Andersson, Amanda Ekström, Sara Offerlind och Astrid Gynnemo skapat en normkritisk målarbok. Projektet är en del i Ung företagsamhet där tanken är att gymnasieelever under ett år startar och driver ett företag.
Göteborgs Fria

De målar över könsnormer

Målarböcker till barn är förlegade när det gäller könsnormer. Detta fick fem gymnasister från Borås att tillverka en normbrytande målarbok, fylld med motiv som är tänkta att provocera och väcka tankar kring identitetsskapande.

Vissa målarböcker är blåa och har motiv föreställande dinosaurer och fräcka bilar. Andra målarböcker är rosa och kommer med motiv föreställande gulliga husdjur och prinsessor. Genusmedvetenheten ligger inte i framkant inom leksaksindustrin, vilket Micaela Andersson och Astrid Gynnemo tycker är synd.

Under sitt sista år på Designlinjen har de tillsammans med några klasskamrater utvecklat en målarbok som utmanar rådande könsnormer. Projektet är en del i Ung företagsamhet där tanken är att gymnasieelever under ett år startar, driver och avvecklar ett företag.

– Vi hade från början tanken på att göra en skönlitterär bok riktad till barn. Men när vi gjorde efterforskningar fann vi att just genusmedvetna målarböcker var en bristvara i bokhandeln. På hyllorna fanns antingen rosa målarböcker med omslagen prydda av prinsessor eller målarböckerna riktade till killar, där omslagen visade olika bilar, säger Micaela Andersson.

Både Micaela och Astrid tycker att marknaden hängt med dåligt i utvecklingen och i stort ser det likadant ut i dag som när de själva var barn när det gäller hur leksaksmarknaden riktar sina produkter efter könstillhörighet. De säger att de själva till viss del präglats av omgivningens krav på vad som anses passande för en tjej.

– När man är barn tänker man givetvis inte på hur man blir formad enligt samhällets krav. Men att det inte har hänt så mycket sedan vi var små är ett tecken på att vårt projekt behövs, säger Micaela Andersson.

– Fortfarande kan vi märka av hur det förväntas att tjejer ska vara lugna och plugga bra i skolan, medan det finns en acceptans att killar är mer stökiga och att de har svårt att visa känslor, tillägger Astrid Gynnemo.

Arbetet med målarboken har varit intensivt och lärorikt berättar Micaela och Astrid. Under arbetets gång har många diskussioner uppstått kring vilka motiv de ska ha med.

– Tanken är att motiven ska provocera till viss del. Vi gjorde en lång lista med tänkbara motiv som kunde röra upp lite känslor, exempelvis tänkte vi på att ha med en bild på en mamma som ammar sitt barn i en offentlig miljö, ett homosexuellt par, en kille som är florist, säger Astrid Gynnemo.

Tanken är att få den färdig inom de närmsta veckorna så att de kan presentera den i samband med julhandeln. Tanken är att det även ska kunna gå att beställa boken via en webbshop.

– Det har varit intensivt arbete. Vi visste inte mycket tidigare om hur det är att driva ett företag, så det tar all vår lediga tid, samtidigt som vi måste sköta de övriga skolämnena. Men det har varit roligt, säger Micaela Andersson.

Är det ett mål att få företaget att leva vidare efter att ni slutar skolan?

– Om det går bra är vi några stycken som vill satsa vidare på detta. Kanske det blir ytterligare en målarbok, säger Astrid Gynnemo.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

Solidaritetsorkester med hopp om framtiden

Christopher Ali Solidarity Quartet är svåra att sätta fingret på. Muslimsk mystik, ökenblues och svenskt vemod är några av inslagen på debutalbumet To Those Who Walked Before Us.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu