Recension


Musik
Kontra Artist: David Eriksson och Josefina Paulson Bolag: Nu Trad

  • Josefina Paulson och David Eriksson.
Fria Tidningen

En råare version av nyckelharpan

Josefina Paulson och David Eriksson är båda riksspelmän och otroligt skickliga på att traktera sitt huvudinstrument, nyckelharpan. På Kontra är all musik spelad på kontrabasnyckelharpa, vilken skiljer sig från den kromatiska nyckelharpan. Tonen är lite råare och mer burdus. David Eriksson beskriver instrumentets säregna ton genom att jämföra den med att ”äta orensad korngröt med mycket smör”. Låter gott tycker jag, som även gillar den råare tonen som kontrabasnyckelharpa ger ifrån sig.

Kontra består till största delen av traditionellt material. En kortare presentation av låtarna ges i skivans häfte, några av dem är riktigt roliga att ta del av. Inledande polskan Byggnan skapades då ”Byss Kalle” (Carl Ersson Boussard) slog vad med en byggmästare som stod ansvarig för reperation av en klockstapel i Älvkarleby att han kunde skriva en polska innan de hann färdigt med klockstapeln. Den avslutande marschen sägs vara skriven till Per Brahes bröllop. Däremellan fler polskor, någon hambo och en och annan vals från olika delar av landet.

Josefina Paulson och David Eriksson står även för en egen komposition var. Både Hjuksaren av Eriksson och Timmen av Paulson hör till skivans finaste stunder och tar plats bredvid det traderade låtmaterialet på ett självklart vis.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Drabbande kärleksbudskap från Blameful Isles

Recension

Blameful Isles is dope! Det skrev Talib Kweli på sitt Facebookkonto efter att ha upptäckt det svenska bandet Blameful Isles. Så rätt han har i detta. Lysande på de tre föregående albumen och än bättre på nya dubbelalbumet Pleroma, skriver Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

De tar ett andetag tillsammans

Recension

Bakom Luft står saxofonisten Mats Gustafsson och säckpipeblåsaren Erwan Keravec. Inhale är deras debutskiva.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu