Göteborgs Fria

Ny musik i annorlunda tappning

Kammarmusik, elektronisk musik, film, scenkonst, flöjtkonserter, performance, installationer och mycket mer. I morgon onsdag är det dags för årets upplaga av Siren, en festival för ny musik som arrangeras och produceras av kompositionsstudenterna på musikhögskolan i Göteborg. Under fyra dagar kommer festivalbesökare att kunna ta del av sammanlagt fyra konserter på Pustervik och Artisten.

Siren är närmast en veteran i festivalsammanhang och anordnas för sjätte året i rad. Utbudet är brett och konserterna bygger mycket på att mer än bara musik utspelar sig på scenen.

− Vi försöker göra om det traditionella och blanda musiken med det visuella, säger Jenny Hettne, kompositionsstudent och PR-ansvarig för Siren.

Till sin hjälp har kompositionsstudenterna bland annat studenter från högskolan för fotografi och film samt studenter från litterär gestaltning. Samarbetet har redan pågått under en längre tid och går under namnet Arena. Under torsdagens konsert kan resultatet ses, då film, musik och litterär text kommer att varvas. Anders Forslund, kompositionsstudent och festivalgeneral, menar att det är viktigt att kunna mötas på det sättet.

− Det visuella är viktigt. Det ska inte bara komma in någon på scenen, spela sin musik, tacka och gå ut igen. Det finns mycket fördomar om finkultur. Vi försöker ta bort dem genom att göra roligare grejer, säger han.

Årets festival får även utländskt besök i form av musiker från musikkonservatoriet i Århus. De kommer att framträda på fredagen tillsammans med musiker från Göteborg. En annan stor gäst är Staffan Mossenmark, ljudkonstnär och tonsättare. Staffan kommer att vara konferencier på lördagens konsert och det är fortfarande inte känt vad han kommer att göra.

− Han kan hitta på vad som helst, säger Jenny.

Men Siren är inte bara konserter. Det är även en social tillställning med chans att träffa människor som har ett gemensamt intresse kring musik och kultur.

− Det är en festival. Det innebär inte bara konserter, det händer andra saker också. Vi kommer till exempel att ha barer och en fest på lördagen, säger Jenny.

Biljetterna kostar 90 kronor (studenter har 20 kronors rabatt) och kan köpas på Pustervik eller Artisten. Läs mer om Siren på http://www.musik.gu.se/siren2004.

Onsdag 10 mars, kl 19:00 - Pustervik

Invigning innan konserten med bar, musik från Art-tech mingel.

Interludium

Flöjtkonsert och elektronisk musik.

Torsdag 11 mars, kl 19.00 - Pustervik

Arena

Film, musik och litterär text varvas.

Fredag 12 mars, kl 19.00 - Artisten

Ensemblen för ny musik

Ensembler bestående av studenter på musikerprogrammet i Göteborg och Århus.

Pub ungefär kl 21.00

Lördag 13 mars, kl 19.00 - Artisten

Kammarmusik och kör

Ensembler bestående av studenter på musikerprogrammet i Göteborg och Århus.

Avslutningsfest ungefär kl 21.00

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Festival ger liv åt Sveriges kulturliv

Det är dans, teater och kultur. Men även möten, samtal och fest. Göteborg Dans & Teater-festival sparar inte på krutet när den för sjätte gången bjuder upp till dans och teater i Göteborg. Men så är det också Sveriges enda internationella festival för modern scenkonst.

Stockholms Fria

En lektion i livsglädje

Vad skulle du göra om du fick veta att du bara har några veckor kvar att leva? Resa jorden runt? Hoppa bungyjump? Skaffa en älskare? Leva var dag som om den vore din sista?

Göteborgs Fria

Slagfärdig samhällskritik i små tarvliga historier

Det är inte svårt att hitta samhällskritiska knockar i Jonas Ulfvarsons novellsamling Hålet och Andra Små Tarvliga Historier. Det är en mörk och dyster verklighet som målas upp där författaren förfärar, äcklar och förfärar igen.

Göteborgs Fria

Lyckade dagar när Hammarkullen bjöd på fest

Göteborgskalaset - släng dig i väggen. I helgen var det Hammarkullekarnevalen som gällde. Under tre dagar vallfärdade människor från hela Göteborg till Hammarkullen för att ta del av dans, fest och musik.

Göteborgs Fria

Porr - vid yttrandefrihetens gräns

Var går gränsen mellan pornografi och yttrandefrihet? Det var huvudfrågan när nätverket Feministiskt forum bjöd in till seminarium på ett fullsatt Café Hängmattan den 6 maj.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu