• 174 personer greps när de trotsade demonstrationsförbudet i Paris på söndagen.
  • Polisen satte in tårgas och pepparsprej mot demonstranter som kastade flaskor, skor och andra föremål.
  • Reklamsabotagegruppen Brandalism satte upp 600 fejkade reklamaffischer i Paris natten mot måndagen.
  • Reklamsabotagegruppen Brandalism satte upp 600 fejkade reklamaffischer i Paris natten mot måndagen.
Fria Tidningen

Klimataktivister trotsar demonstrationsförbud

Demonstrationer förbjuds och miljöaktivister sätts i preventiv husarrest under klimatmötet i Paris. Enligt myndigheterna är åtgärderna nödvändiga för att upprätthålla säkerheten men organisationer som Amnesty menar att undantagstillståndet missbrukas för att tysta kritiker.

”En attack mot de värderingar vi försvarar i hela världen: ett fritt land”. Så beskrev Frankrikes president François Hollande terroristattackerna i Paris den 13 november. Kort därefter kom nästa besked: regeringen utlyser undantagstillstånd och förbjuder därmed demonstrationer och utökar polisens rättigheter vad gäller tillslag och övervakning.

Alla planerade demonstrationer i samband med klimattoppmötet COP21 har fråntagits sina tillstånd. Stephan Oberreit, ordförande för franska Amnesty, menar att åtgärderna är oproportionerliga.

– De systematiska förbuden mot alla manifestationer och möten kopplade till COP21 tystar kritiska röster vid ett viktigt tillfälle. Det är ett oproportionerligt ingripande i rätten till att demonstrera, säger han i ett uttalande.

Kollegan John Dalhuisen kallar Frankrikes agerande för motsägelsefullt.

– Det är en paradox att slå ner på mänskliga rättigheter i syftet att försvara dem, säger Dalhuisen som är Amnesty Internationals Europa- och Asienchef.

Inför mötet sattes i förra veckan minst 24 miljöaktivister i husarrest av de franska myndigheterna. Anledningen är enligt inrikesminister Bernard Cazeneuve att de ”uppträtt våldsamt i tidigare demonstrationer” och ”uppgett att de inte skulle respektera undantagstillståndet”. Aktivisterna har förbjudits lämna sina hemstäder utan särkilt polistillstånd och måste befinna sig i sina bostäder mellan klockan 20 på kvällen och klockan 6 på morgonen fram till att klimatmötet avslutas.

– De här personerna har ingen koppling till terrorism, men våra styrkor måste vara helt fokuserade på skyddandet av det franska folket, säger Cazeneuve i ett uttalande.

En av dem som drabbats av de repressiva åtgärderna är Joel Domenjoud, som ingår i klimatrörelsens juristgrupp. Enligt Domenjoud har han felaktigt pekats ut som ”en av huvudledarna av extremvänstern”. Detta ska ha skett bara några timmar efter att en domare vägrat höra hans överklagan mot förbudet av klimatdemonstrationen.

– Jag är väldigt upprörd eftersom jag tror att de begått ett stort misstag. Om det inte är ett misstag så betyder det att de riktar in sig på folk utan någon som helst anledning och då är våra medborgerliga rättigheter i fara, säger Joel Domenjoud till The Guardian.

På grund av demonstrationsförbudet arrangerade klimatnätverket 350.org i söndags en mänsklig kedja längs trottoarerna i Paris istället för den tidigare planerade massdemonstrationen som väntades samla tiotusentals deltagare.

Efter manifestationen genomförde några hundra demonstranter en protest mot demonstrationsförbudet vid Place de Republique. Demonstranterna försökte forcera kravallstaketen och kastade flaskor, skor och andra föremål mot polisen som satte in tårgas och pepparsprej. Enligt nyhetsbyrån AFP greps 174 personer under sammandrabbningarna.

Under natten till måndagen satte en grupp aktivister upp fler än 600 fejkade reklamaffischer runtom i Paris. Gruppen Brandalism, som låg bakom reklamsabotaget, skriver i ett uttalande att målet med aktionen var att ”peka på sambandet mellan reklam, konsumtion, fossila bränsle-beroendet och klimatförändringarna”.

Aktionen var startskotten på de så kallade klimatspelen som utlovar fler kreativa och spektakulära aktioner under klimatmötet – demonstrationsförbudet till trots.

Fakta: 

COP21

• På måndagen deltog omkring 150 statschefer i invigningen av FN:s klimatmöte COP21 i Paris som pågår till den 11 december. Med 40 000 deltagare, 120 000 poliser och militärer i tjänst och en budget på 1,7 miljarder kronor är COP21 det största och dyraste klimatmötet någonsin.

• På söndagen anordnades demonstrationer i över 175 länder världen över. Enligt klimatnätverket 350.org deltog 570 000 personer i manifestationerna.

• Läs mer om klimatmötet på vår temasida.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vattenproblemen som klimatmötet glömde

COP21

För de över 650 miljoner människor som tvingas leva med brist på rent vatten riskerar problemen att förvärras i takt med klimatförändringarna.

Fria Tidningen

Klimatmötets knäckfrågor

COP21

Vad kommer det att beslutas om på klimatmötet egentligen? Vi har listat de fem viktigaste knäckfrågorna.

Fria Tidningen

Kan kor rädda klimatet?

Kan betesdjur bygga matjord som binder stora mängder kol och motverkar klimatförändringar? Idén får allt större spridning.

Landets Fria

© 2025 Fria.Nu