Frivilliga tvingas ordna boenden åt Migrationsverket
Migrationsverket kan inte längre ordna boende till alla flyktingar som kommer till Malmö. Istället får kyrkor, moskéer och frivilliga leta fram sovplatser.
– Det här är helt ohållbart, säger Per Kristiansson, präst i Johanneskyrkan.
Klockan är strax efter åtta på onsdagsmorgonen när en grupp människor går ut genom porten från Johanneskyrkan i centrala Malmö. De har spenderat natten med att – mer eller mindre – sova på de smala kyrkbänkarna. Några har lagt sig på golvet.
Nu går gruppen mot bussen som ska ta dem till Migrationsverket på Jägersro. Framåt kvällen kommer de att bussas tillbaka till kyrkan igen.
Mamon Ali från Irak tar ett snabbt bloss innan bussen ska gå. Han har sovit i kyrkan fyra nätter nu.
– Det är okej. Men det skulle behövas något mer permanent. Lägenheter och hus. Det är svårt för människor att bo så här. Tänk om någon blir sjuk.
I kyrkan finns ingen möjlighet till dusch. Det är besvärligt, tycker Mamon Ali. Maten lämnar också en del att önska.
– De senaste dagarna har jag bara ätit ostsmörgåsar.
När bussen har kört börjar prästen Per Kristiansson och två volontärer städa undan i kyrkan. Första natten, i lördags, sov 60 personer här. Natten till onsdagen var det ett hundratal.
– Kyrkbänkarna är lite smala, men det har funkat bra. På kvällarna får vi hjälp av volontärer och personer som kan översätta från till exempel dari.
Kyrkans verksamhet fortsätter som vanligt på dagtid. Därför skjutsas flyktingarna tillbaka till Migrationsverket på morgnarna. De har redan blivit registrerade, så det enda de kan göra är att vänta i ett tält.
– Det känns ovärdigt att människor ska behöva vänta och vänta. Hygienen är också ett stort problem. Vi har inga duschar i kyrkan.
Per Kristiansson är glad att kunna hjälpa till, men tycker egentligen inte att det är kyrkans ansvar.
– Det är myndigheternas uppgift, men de klarar inte av det. Då får vi andra gå in. Men i längden går det ju inte. Det här är helt ohållbart.
Kulturhuset Kontrapunkt i Malmö hjälper flyktingar med sovplats, mat, dusch och kläder. När gränskontrollerna infördes kom betydligt färre flyktingar, eftersom transitflyktingar inte längre fick komma in i Sverige. Men sedan Migrationsverket fick brist på boenden får Kontrapunkt återigen husera många.
– Ett 80-tal har sovit här de senaste nätterna. Att ta hand om asylsökande är egentligen Migrationsverkets jobb. Vi gör deras jobb, utan kompensation, säger Lina Blomgren, samordnare på Kontrapunkt.
Lina Blomgren tycker att det är viktigt att Migrationsverket tar ansvar framöver, speciellt eftersom vintern är här.
– Vi har åkt ut med filtar och madrasser till dem som fått sova utanför Migrationsverket. Men det är inte hållbart nu när minusgraderna kommer.
Guna Graufelds, kommunikatör på Migrationsverket, berättar att de just nu prioriterar boende för barnfamiljer.
– Vi har tyvärr hamnat i den hemska positionen där vi måste prioritera.
Vart ska de andra ta vägen?
– Frivilliga har hjälpt till, tillsammans med Svenska kyrkan, moskéer och Kontrapunkt.
Är det rimligt att de ska behöva göra det?
– Det är orimligt att vi inte ordnar boende för asylsökande. Vi jobbar för att förbättra detta. Men vi måste tänka på att det bara de senaste två månaderna kommit 90 000 asylsökande. Den ökade migrationen är en större fråga än bara för oss, säger Guna Grafelds.