”Mobiliseringen är bredare än någonsin”
På söndag 29 november anordnas demonstrationer i Stockholm inför klimattoppmötet i Paris. Förutom miljöorganisationer deltar lokala förortsgrupper, religiösa samfund, biståndsorganisationer och fackförbund. SFT ställde tre frågor till Jonas Bane, talesperson för Klimataktion och Tillsammans för klimatet, som arrangerar evenemanget.
I år ser vi en bredare uppslutning kring klimatdemonstrationerna. Vad tror du det beror på?
– Mobiliseringen är i år bredare än någonsin. En kombination av ett ökat medieintresse och starkare röster från klimatrörelsen har nog lyckats få många att inse hur relevant klimatfrågan är. Den är kopplad till både ekonomisk och social rättvisa, samt kittlar våra mest primala principer om fortplantning och överlevnad. Jag tror också att många har skjutit klimatfrågan på framtiden då de har saknat konkreta, förståeliga bevis. Nu börjar klimatförändringar synas även i den rika världen. Då händer det grejer.
I Paris förbjuds folk att demonstrera på grund av säkerhetsläget. I Sverige har Säpo höjt nivån för terrorhot. Kan det inte vara farligt att demonstrera på söndag?
– Jag skulle säga att säkerhetsrisken är större om vi inte mobiliserar. Hat och våld måste bekämpas med kärlek och förståelse. Det här är på många sätt vårt vapen i kriget mot missförhållandena i världen. Tillsammans med hundratusentals andra från över 150 länder ska vi bevisa att vi inte är rädda.
Kan en demonstration i ett litet land som Sverige påverka de globala ledarna i Paris?
– 20 år av halvdana klimatmöten visar att problemet uppenbarligen ligger i en mentalitet som fortfarande prioriterar tillväxt och ekonomi framför ett fungerande ekosystem. Sverige är fortfarande ett av de länder som bidrar mest till klimat-fotavtrycket genom sin konsumtion. Vi måste förändra världen inifrån, och börja med oss själva. Styrkan hos en individ är större än hens plånbok.