Krönika


Peo Eriksson
Landets Fria

En reva i kulissen

<p>Så länge hjulen snurrar, så länge alla har det hyfsat bra, så länge inga stora bankkriser drabbar oss, finns ingen anledning att titta bakom kulissen.</p>

Från julaftons Kalle Anka-potpourri med filmsnuttar dröjer sig den, då Långben, Musse Pigg och Kalle Anka är på semester, kvar. Inledningsscenen när de ska bege sig vidare från nattens fina campingplats och med en knapptryckning vecklar den natursköna och rofyllda kulissen ihop sig och fälls in i husvagnens innandömen. Kvar blir ett grått och trist industrilandskap med rökiga skorstenar, sotiga och skräpiga omgivningar. Allt som man inte vill förknippa med semesterns högt ställda förväntningar har dolts med hjälp av ett bedrägligt skynke av tyg.

Precis så tänker jag mig vår nuvarande verklighet. Så länge hjulen snurrar i det ekonomiska maskineriet, så länge alla har det hyfsat bra, så länge inga stora bankkriser drabbar oss, finns ingen anledning att titta bakom kulissen, ingen anledning att ändra på tingens ordning.

Så länge vi inte drabbas av klimatförändringarna behöver vi väl inte göra något? Vi har det så bra och varför ska vi då ändra på något. Bakom kulissen spär vi på halten av växthusgaser och närmar oss med allt snabbare fart de självförstärkande klimatförsämringar som är oåterkalleliga.

Det finns lögner och falska förhoppningar om att det i slutänden visst ska finnas gratisluncher. Den biologiska mångfalden i skog, åker och äng ersätts alltmer av planterade monokulturer. Det finns en skev fördelning av pengar och mat. Vi har en skuldbubbla som växer sig större än någonsin någon cancersvulst nått och vi vet att det inte finns naturresurser nog för att någon ekonomisk tillväxt ska kunna betala tillbaka. De kritiker som har rivit revor i kulissen för att blotta den bakomliggande verkligheten har fått se hur politiker täpper till revorna med den enkla retoriken: ”Vi har ju det bra, eller hur?”

Vissa av alla förändringsbenägna människor försöker komma åt den där knappen. Knappen som, om man trycker på den, fäller ihop hela kulissen och blottar vår verkliga utsatthet. Och om nu någon lyckas komma åt den där knappen, skulle alla då hux flux fatta hur fel allt fungerar? Och vilja ha en ”bättre” värld?

Nej, det är nog smartare att vara mindre alarmistisk och låta bli knappen. Istället kan vi fortsätta bygga en underifrån-värld med goda exempel av alternativa hållbara sätt att leva. Självförsörjande lokalsamhällen, där samarbete och solidaritet, jämlikhet och likvärdighet regerar. Där pengar får ett reellt värde igen. Smittar av oss till andra som också hittat en reva i kulissen. Börja leva den nya berättelsen. Sedan får kulissen falla när den vill.

Fakta: 

Peo Eriksson är omställare på Frösön.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu