Mathilda Andersson

Fördjupning


Mathilda Andersson
  • Nu föds en tredje generation västsaharier i flyktinglägren. De gamla bär på minnen av flykten, bombningar och skadade och försvunna släktingar.
  • Skyfall i oktober har skadat fem flyktingläger i västra Algeriet med omkring 90 000 flyktingar från Västsahara.
Fria.Nu

Svenskt erkännande av Västsahara dröjer

Tre år har gått sedan Sveriges riksdag beslutade att man skulle erkänna Västsahara. Men fortfarande har inget hänt. I februari tvingas partierna äntligen ta ställning då rekommendationer kommer från en pågående utredning i frågan.

Frågan om ett svenskt erkännande av Västsahara har lyfts i riksdagen flera gånger under årens lopp. I december 2012 så lades flera motioner om att Sverige skulle erkänna Västsahara. Bakom dessa stod Social-demokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna och resultatet blev att riksdagen till sist klubbade igenom att Västsahara skulle erkännas som ett eget land. Men den dåvarande Allians-regeringen vägrade att genomföra beslutet med hänvisning till att alla kriterierna för ett erkännande inte var uppfyllda. Beslutet blev liggande. När den nuvarande rödgröna regeringen fick makten 2014 var förväntningarna stora, särskilt som man erkände Palestinas rätt som eget land utan ett riksdagsbeslut. Men Västsahara får vänta. Istället ligger nu frågan på Utrikesdepartementets bord och hos ambassadör Fredrik Florin som kommer att ge rekommendationer kring hur Sverige ska agera i frågan. I februari är det sagt att utredningen ska vara klar.

Kerstin Lundgren, utrikespolitisk talesperson i Centerpartiet, är tydlig med att det inte är aktuellt med ett erkännande just nu.

– Det finns fortfarande inte förutsättningar för det. Anledningen är framför allt frågan om folkomröstningen i Marocko och Västsahara där inblandade parter behöver ha kommit vidare i den processen, exempelvis vilka som har rösträtt, säger hon.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet är tydliga med sin ståndpunkt och har länge kämpat för ett svenskt erkännade av Västsahara. Valter Mutt, utrikespolitisk talesperson för Miljöpartiet, tror att ett erkännade kommer under mandatperioden.

– Vi håller fortfarande på mycket med frågan om erkännandet av Palestina. Det är många upprörda röster kring frågor som är kontroversiella i omvärlden och det krävs mycket personella resurser hos UD för att hantera detta. Men under mandatperioden hoppas och tror jag att vi definitivt kommer att ha ett svenskt erkännande även av Västsahara, säger han.

Socialdemokraterna avvaktar tills utredningens rekommendationer läggs fram under nästa år. Johan Büser, en av de aktiva inom Social-demokraterna för ett erkännade, kommer att åka på Polisarios kongress i december, tillsammans med fler representanter från partiet.

– För mig är det viktigaste att frågan om Västsahara blir större, det gäller i Sverige och utomlands. Den kallas ju inte den glömda konflikten för intet. Och det tror jag gör att den riskerar att inte bli prioriterad på den politiska dagordningen för det saknas tryck att man ska agera, säger han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu