Stor orättvisa när det gäller vem som får turistvisum
En turist från Pakistan eller Nigeria har små möjligheter att få turistvisum till Sverige, medan turister från England eller Kina nästan alltid får det, visar siffror från Migrationsverket.
– Systemet är djupt orättvist, säger Aqil Khan, ordförande i en pakistansk förening i Stockholm.
Det finns många mått på orättvisan när det gäller rörelse över världen. Ett exempel är möjligheten att få turistvisum till Sverige beroende på var du bor i världen. Unika siffror som Migrationsverket plockat fram för Fria Tidningar visar att nästan sju av tio turistvisumansökningar på svenska ambassaden i Islamabad i Pakistan avslås. Hälften, eller mer än hälften, av ansökningarna avslogs på ambassaderna i Kairo, Jerusalem, Abuja, Dhaka och i Skopje, vilket skapar ett mycket nyckfullt system för den som ansöker.
Samtidigt bifölls nästan samtliga visumansökningar på många andra svenska ambassader runtom i världen, som i Kina, Vietnam, Ryssland och England. Aqil Khan, ordförande i pakistanska föreningen i Nacka, Stockholm, kallar systemet djupt orättvist.
Annons
– De behandlar inte människor lika, det är väldigt sorgligt och drabbar enskilda människor hårt, säger han.
Själv berättar han att han ansökte om visum för sin mor och syster för flera år sedan då de skulle komma och hälsa på i Sverige. Hans mor fick visum, men systern fick avslag, till synes utan anledning. Ansökningarna var lika och de skulle komma hit och besöka samma personer under samma period, ändå gav ambassaden olika svar på ansökan.
– Efter mycket, mycket tjafs fick vi till slut igenom visumet även för min syster i sista stund, men det var väldigt jobbigt. Jag har fått nog och numera åker vi själva ner istället så att vi slipper problemen, säger han.
Aqil Khan har släkt och vänner i Pakistan som han och familjen regelbundet åker och hälsar på.
– Min fru som är från Sverige har aldrig några problem att få visum till Pakistan. Tvärtom välkomnar de henne och hon har fått ett id-kort som gäller i tio år som gör att hon till och med kan resa utan visum, säger han.
Andra medlemmar i föreningen har liknande erfarenheter och Aqil Khan berättar att tröttheten är stor bland medlemmarna.
– Vissa ringer till ambassaden i Islamabad och protesterar eller skriver brev. De flesta vet hur svårt det kan vara att få visum och kanske inte ens försöker ansöka, säger han.
Därför kan problemet också vara större än vad statistiken visar. På grund av höga kostnader för ansökan och den stora risken för att få avslag väljer många att inte ens försöka söka, säger Aqil Khan.
Kent Larsson, expert på viseringar på Migrationsverket, säger att ambassaderna gör en tolkning av viseringskodex, som är en förordning som EU beslutat om.
– Det handlar om att bedöma återvändandeavsikten. Tror vi att personen inte kommer att återvända till hemlandet innan visumet går ut så ska vi inte bifalla ansökan, säger han.
Han säger att situationen i hemlandet är avgörande, liksom hur den enskilda situationen ser ut för den som ansöker.
– Är det en ung, ogift person utan tillgångar eller jobb i hemlandet är det mycket osannolikt att den får visum, säger Kent Larsson. Då bedömer vi det som att det är mycket stor risk att den personen stannar i Sverige.
Orättvisan som uppstår när svenskar lätt kan resa till Pakistan men inte tvärtom, tar förordningen ingen hänsyn till.
– Enskilda stater är suveräna att bestämma om en svensk ska få visum eller inte, säger han.
Det här skapar stor orättvisa när det gäller vem som kan resa över världen?
– Ja, det kan man tycka. Det är politikerna i EU-parlamentet som beslutat om det här systemet, säger han.
De 5 länderna där det är svårast att få turistvisum till Sverige
Avslag i procent, år 2015
Pakistan 67 %
Nigeria 53 %
Bangladesh 50 %
Makedonien 51 %
Egypten 35 %
Härifrån är det enklast, bifall i procent, år 2015
Kina 99 %
Vietnam 99 %
Indonesien 98 %
England 98 %
Ryssland 97 %
Källa: Migrationsverket
Avslag i procent, år 2015
Pakistan 67 %
Nigeria 53 %
Bangladesh 50 %
Makedonien 51 %
Egypten 35 %
Bifall i procent, år 2015
Kina 99 %
Vietnam 99 %
Indonesien 98 %
England 98 %
Ryssland 97 %
Källa: Migrationsverket