Recension


Musik
Shake Artist: The Thing Bolag: Trost

  • Paal Nilssen-Love, Mats Gustafsson och Ingebrigt Håker Flaten i The Thing. Albumet Shake släpps 25 oktober.
Fria Tidningen

The Thing i ny skepnad

Hitta ett riff och håll fast vid det. Mer behövs inte i bland. Gustafssons energiska saxofon hittar groovet i The nail will burn och skapar en hypnotisk effekt. Låten är en cover av Loop, som under det sena 80-talet slogs med Spacemen 3 om att göra den mest sinnesutvidgande musiken. Loop var de som ledde mig till Can genom deras tolkning av Mother Sky. Det är inte sällan som musik hittar fram till en bakvägen, genom andra musikers förtjänst. Jag hoppas att The Thing i sin tur kan leda till att fler får upp öronen för Loop.

Omstöpt kommer riffet i The nail will burn tillbaka i den episka Aim, där Goran Kajfes, trumpet, och Anna Högberg, altsaxofon, gästar. Den repetitiva strukturen löses efterhand upp och mynnar ut i ett målande, varmt och organiskt spel från Gustafsson med gästande blåssektion. Aim är ett fantastiskt spår, skrivet av Gustafsson, och skivans epicentrum. Vibrationerna lever kvar i Ingebrigt Håker Flatens komposition Til jord skal du bli, med fortsättningen i det suggestiva avslutningsspåret Fra jord er du kommet där Paal Nilssen-Love med små medel skapar en rituell atmosfär genom att arbeta med gongs och cymbalspel.

När The Thing kommer på tal snackas det alltid om deras kompromisslöshet, kraft och intensitet. Och visst, det känns att lyssna på The Thing. De gör fysik musik. Men på Shake är det tydligt att effekten av kraft och dynamik inte byggs upp av furiöst tempo och hårt spel, snarare hör jag ett sökande och spirituellt uttryck, vilket jag tidigare inte förknippat med denna krafttrio.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Drabbande kärleksbudskap från Blameful Isles

Recension

Blameful Isles is dope! Det skrev Talib Kweli på sitt Facebookkonto efter att ha upptäckt det svenska bandet Blameful Isles. Så rätt han har i detta. Lysande på de tre föregående albumen och än bättre på nya dubbelalbumet Pleroma, skriver Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

De tar ett andetag tillsammans

Recension

Bakom Luft står saxofonisten Mats Gustafsson och säckpipeblåsaren Erwan Keravec. Inhale är deras debutskiva.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu