• Nadia Nair jobber på sitt debutalbum som planeras att släppas i början av nästa år. Den färska singeln Hardship är ett smakprov från albumet.
Göteborgs Fria

Nadia Nair om lusten till musiken och kampen mot hatet

För många artister är det en dröm att bli signad för ett skivbolag. För Nadia Nair ledde skivbolagets tyckande till att hon tappade bort sin kreativitet och lust. Men nu har skrivkrampen äntligen släppt, och Nadia är aktuell med singeln Hardships.

Nadia Nair berättar om hur refrängen till singeln Hardships började formas redan för två år sedan när hon stod hemma i köket.

– Det började som ett mantra, jag stod där och sjöng refrängen om och om igen. Låten kom till i ett skede då jag kände att allt hade känts ganska tomt ett tag. Jag hade haft en del motgångar, men börjat inse att jag måste använda mina motgångar till att pusha mig framåt. Att göra motgångarna till en del av mig och låta dem driva mig framåt. Jag har alltid varit en ”late bloomer”, så därför behöver jag nog just hitta svagheter i mig själv och kunna vända dem till styrkor.

Debutep:n Bon Voyage beskrevs av kritiker som voodoo music, en nostalgitrip genom blues och rock, med en tvist av elektro. Nya albumet är mer svårdefienierat, men Nadia Nair tycker den hamnat nära hennes egen värld, som ligger någonstans mellan dröm och verklighet.

– Det är något av en nostalgitrip genom mycket av den 90-tals musik jag växte upp med. När jag skriver mina låtar gör jag det oftast accapella, så för mig blir ofta min musik väldigt mycket ”röst”. Atmosfäriska gitarrer lånar toner från indiska skalor, jag dekorerar med mina mantras och det är mycket bastunga beats som matas med rå soul.

Hon är som så många andra i musikbranschen, en göteborgare i exil i Stockholm. Trots det måste hon ibland åka hem till Göteborg för att hämta inspiration och skapa musik. För även om möjligheterna är större och disciplinen att avsluta saker högre i Stockholm, är det i Göteborg hon kan jamma loss på riktigt tillsammans med sina kompisar.

– Jag saknar verkligen Göteborg. Det borde väl egentligen gå att flytta tillbaka, men det är som att det är i Stockholm man ska vara om man ska hålla på med musik. Men jag tror kanske att det håller på att ändras. Just nu planerar jag inte så mycket om framtiden, nu jag är i Stockholm och håller på med det här, så får vi se vad som händer sen. När jag var liten trodde jag väl att jag skulle vara mamma när jag var 27, men så blev det ju inte. Det är nog bättre att planera max ett år i taget.

Och att bara planera för ett år i taget innebär för Nadia Nairs del att släppa sitt debutalbum, en dröm som hon har gått och burit på under flera år. För att lösa problematiken kring att känna sig låst av andras tyckande har hon dessutom startat sitt eget skivbolag .

– Att starta skivbolag var sjukt jobbigt i början, och ibland frågar jag mig om det är värt det. Men det är bara att gilla läget och acceptera jag är en ”business woman” nu. Jag vill ju verkligen släppa det här albumet, det är både min huvudvärk och min dröm. Och jag tror att jag kommer känna att det det var värt allt slit när skivan äntligen kommer i början av nästa år.

Sin nya karriär som skivbolagsdirektör till trots har Nadia även hunnit med att engagera sig i kampen mot rasism genom Nöjesguidens kampanj #Hatet med bland andra Adam Tensta, Alexandra Pascalidou och Victoria Kawesa.

– För mig var det så naturligt att engagera mig i det här. Det var inte ens ett ställningstagande. Jag har vuxit upp med rasism och sett det från den allra värsta vinkeln. Jag tror att det är viktigt att ta ställning om man har en röst, jag vill göra skillnad och jag hoppas att andra artister och offentliga personer också tar den möjligheten.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konst som en del i tillfrisknandet

Sedan januari finns det en konstateljén på Sahlgrenska psykiatri affektiva. ”Många av patienterna uttrycker att de känner en läkande effekt av måleriet”, säger Stefan Karlsson.

Göteborgs Fria

Irene Andersen spänner musklerna

Stora muskler är okej. Om de sitter på en man. Varför är det så? GFT träffar bodybuildaren Irene Andersen för att prata om kroppsnormer och om hennes medverkan i dokumentären Too big for the world.

Göteborgs Fria

Spinn tar sig an åldrandet

Nya lokaler och ny föreställning. GFT hälsar på hos danskompaniet Spinn dagarna innan premiären av Gård av träd.

Göteborgs Fria

Allt ljus på Stina Velocette

Stina Velocette tar steget till att bli soloartist. Två singlar har släppts under året och nu väntar vi alla på den kommande ep:n Motljus.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu