Stockholms Fria

”Inget gick att rädda”

Ett tältläger för nio personer attackerades och totalförstördes i Skarpnäck förra veckan. Alla kläder som Maria skulle skicka hem till sina barn i Rumänien inför vintern eldades upp eller skars sönder.

Det har gått lite mer än ett år sedan Maria och hennes man dök upp vid Ica-butiken i Skarpnäck. Sedan dess har de stått där så gott som varje dag för att samla ihop pengar till sig själva och barnen i Rumänien. Fria Tidningars kontor ligger bara ett par kvarter bort, och flera av oss som bor och jobbar här känner väl till familjen och har engagerat oss i deras situation.

Stockholms Fria har återkommande rapporterat om attacker mot tältläger. Den 22 september var det dags att lägga ytterligare ett fall till listan, då Marias läger i Skarpnäck ödelades fullständigt. Tält skars sönder och madrasser och andra tillhörigheter brändes upp.

Ingen boende var på plats när det hände. Räddningstjänsten fick in ett larm om en synlig rökpelare på eftermiddagen och när de kom dit stod lägret i full brand.

– Inget gick att rädda. Och nu säger mina barn ”kom hem, vi är oroliga att det ska hända er något”, säger Maria och får tårar i ögonen.

Hon och hennes man Avarescu, som också är i Stockholm, har sju barn mellan sju och 24 år. Fem av dem är kvar i Rumänien.

– Men i Rumänien får romer inga jobb, inga lägenheter och ingen hjälp från myndigheterna, säger Maria och får medhåll av de svenska romer som hjälper mig att tolka.

Att åka tillbaka är därför inget alternativ. Innan de åkte till Sverige levde familjen på hjälp från grannar och enstaka ströjobb som Avarescu fick i området där de bor, men det var ingen hållbar lösning. Tiggeriet ger dem en bättre inkomst. De säger att de kan skicka hem omkring 800 kronor till barnen varje månad.

Men attacken mot lägret är en katastrof med tanke på den annalkande vintern. Maria och de andra hade byggt upp ett lager av vinterkläder, skor och annat som de skulle skicka hem till barnen.

Maria uppskattar att hon hade saker för minst 5 000 kronor i lägret. Saker som hon hade fått framför allt av människor i Skarpnäck för att skicka till barnen. Ingenting gick att rädda.

Marias och Averescus 19-åriga son Celin är också här i Skarpnäck. Han besökte det före detta lägret strax efter att branden hade släckts.

– Jag fick panik när jag förstod att allt var förstört! Och när jag tänkte på vad som kunde ha hänt om någon till exempel hade varit sjuk och legat i tältet när det hände, säger han.

Natten efter attacken fick de drabbade bo i Skarpnäckskyrkan. Sedan har de fått nya tält och flera av dem bor nu i närheten av Gullmarsplan.

Just nu vill ingen av dem tälta i Skarpnäck. Redan innan attacken hade de känt sig otrygga en tid. En vecka tidigare jagades två flickor från lägret av två män. Flickorna, som var i färd med att göra mat, var tvungna att släppa allt de hade och springa en bra bit innan förföljarna lade ner jakten, enligt Maria.

Hur länge ska ni fortsätta så här, vad är planen?

– Att få hit alla barnen till Sverige, säger hon. Det är här det finns en framtid för dem.

Sonen Celin har tydliga ambitioner att stanna och hitta en försörjning. Sedan tre månader tillbaka går han i undervisning i svenska för invandrare, SFI. Det går bra. Tolkarna blir förvånade över att de nästan inte längre behövs när han pratar.

Ingen misstänkt har ännu gripits för attacken, men polisen har inlett en förundersökning om mordbrand.

Fakta: 

Vill du skänka ett bidrag till Maria och hennes familj som förlorade sin boplats i brandattacken? Swisha till 072 252 05 43 så förmedlar Fria pengarna.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny pjäs skildrar tiggande inifrån

Östgötateaterns ensemble har träffat tiggande rumäner i hundratals timmar för att samla material till sin föreställning Bröllopsresan.

Landets Fria

Romer kördes iväg från Mölndal

På tisdagsmorgonen vräktes en romsk familj från en parkeringsplats i Mölndal. Inhumant, anser både Räddningsmissionen och det nystartade nätverket Tillsammans för Mölndal.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu