• De statslösa palestinierna från Irak och Gaza kan tvingas lämna platsen utanför Migrationsverket på Jägersro.
  • Tältprotesten har pågått i över en månad.
Skånes Fria

Polisen ska tvinga bort tältande palestinier

I över en månad har statslösa palestinier tältat i protest utanför migrationsverket i Malmö. Nu kräver polisen att de lämnar platsen.

– Vi kommer inte gå härifrån, säger Ahmed Sineldin.

Det hundratalet människor som tältar utanför migrationsverket på Jägersro är statslösa palestinier från Irak och Gaza. De protesterar mot att Migrationsverket inte vill ge dem uppehållstillstånd. Vissa har bott i Sverige så länge som tio år utan att få uppehållstillstånd.

Men nu har polisen tagit beslut om avhysning. De protesterande fick besked om att de skulle lämna platsen senast tisdag den 22 september.

– Polisen kom och sa att om vi inte lämnar frivilligt kommer de ta bort tälten. De sa att vi inte hade tillstånd från kommunen att vara här, säger Ahmed Sineldin.

Men han och de andra palestinierna kommer inte att lämna platsen, utan istället göra passivt motstånd.

– Vi ska stanna kvar. Vi hoppas att vänner och Malmöbor kommer hit och sitter med oss.

På tisdagen genomfördes ett möte med polisen.

– Jag sa att vi behöver mer tid, vi fick några dagar till, säger Ahmed Sineldin.

Nu är beskedet att lägret ska vara tömt senast på måndag den 28 september.

– Nu ska jag diskutera med mina vänner här hur vi ska göra.

Polisen i Malmö hänvisar sitt beslut till att Malmö stad sagt nej till att demonstrationen ska få fortsätta på kommunens mark.

– Ja, det har vi gjort. Det funkar inte att ha dem där, säger Jan-Olof Harvigsson, chef på upplåtelseenheten på Malmö stads gatukontor.

Varför inte då?

– Men hur länge ska man hålla på? De har ju varit där i en månad och de blir fler och fler. Det blir ju total anarki.

Den hungerstrejk som tillfälligt avbröts i fredags fortsätter nu. I tio dagar genomförde ett 50-tal av de tältande en hunger-strejk i protest mot Migrationsverkets passivitet. Anledningen var att de protesterande fått uppgifter, genom den palestinske ambassadören, att Migrationsverket var redo att öppna upp för dialog. Men det har inte hänt.

– De leker med oss på Migrationsverket. Ambassadören sa att Migrationsverket ville prata med oss om vi avslutade hungerstrejken. Men när jag ringde Migrationsverket i dag så sa kvinnan där att de inte har något nytt att säga oss och att det inte fanns anledning att träffas och prata.

Migrationsverket har inte gett någon respons på att hungerstrejken börjat på nytt, enligt Ahmed Sineldin.

– Vi hoppas fortfarande på att de ska reagera.

Annette Bäcklund chef på förvaltningsprocessenheten på migrationsverket i Malmö, säger att verket har haft dialog med företrädare från de protesterande palestinierna och möten med både palestinska och irakiska ambassaden. När det gäller palestinierna med utvisningsbeslut till Irak har nu Migrationsverkets information uppdaterats.

– Vi har kunnat se att säkerhetsläget för statslösa palestinier i Irak försämrats under sommaren. Nu ska vi utreda alla de ärendena och ta beslut.

När det gäller gruppen palestinier från Gaza pågår fortfarande utredning om möjligheterna att resa säkert genom Egypten till Gaza.

I Migrationsverkets rättsliga ställningstagande från november förra året står det att om inte transitvisum till Egypten har kunnat ges inom rimlig tid ska personen kunna beviljas uppehållstillstånd.

Vad anser ni vara rimlig tid?

– Eftersom läget har förändrats kan jag inte svara på det. Nu har transitvisum utfärdats av Egypten, men vi har svårt att få en ensidig bild av om det går att återvända säkert.

Oavsett om det går att ta sig till Gaza anser många av de protesterande palestinierna att det inte är säkert för dem att leva där.

– Först prövar vi om de finns skyddsskäl, i andra hand om det går att återvända. Generellt sett anser inte Migrationsverket att alla som befinner sig i Gaza behöver skydd. Vi gör individuella bedömningar av de från Gaza som söker asyl i Sverige, säger Annette Bäcklund.

Fakta: 

I samarbete med nätverket Refugees Welcome bjuder de tältande palestinierna in allmänheten att göra passivt motstånd mot polisens avhysning. Läs mer i Facebook-evenemanget ”Stoppa avhysningen av palestinsk tältprotest i Malmö”.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2023 Fria.Nu