• Sari Halal, Laith Almasri och Laith Al Trkawi är tre av ungdomarna som under sommaren samlat in pengar till CYC:s barn- och ungdomsverksamhet. Abu Mujahed tar emot pengarna tillsammans med sina medarbetare Mohamad Ahmad och Alaá Ali (som står längst ut i kanterna).
  • ­ Jag hoppas att alla ska kunna återvända till sina hem, och att vi inte längre behövs, säger Abu Mujahed som är föreståndare för CYC.
Göteborgs Fria

Unga skänker pengar från Hammarkullen till Libanon

Loppis, bakning och en grilltävling blev 27 000 kronor som några av Mixgårdens fixare i veckan överlämnade. Pengarna behövs mer än någonsin i barn- och ungdomsverksamheten i två flyktingläger i Libanon.

I 15 år har en svensk insamlingsstiftelse genom bland annat fadderverksamhet stöttat CYC:s, Children & Youth Association, verksamhet i det palestinska flyktinglägret Shatila i Libanon. Idén till centret föddes i Göteborg redan 1996, och föreståndaren Abu Mujahed har besökt Sverige nästan varje år sedan barn- och ungdomscentret startades 1997.

– När vi började hade vi många problem, men nu är problemen större. Då tänkte vi på hur vi skulle skydda barnen och förbättra deras situation. Då handlade det inte om flyktingar på samma sätt som i dag. Jag kan inte säga att det var en fredlig tid, men nu lever vi i krig, säger Abu Mujahed.

På Mixgården har totalt 24 ungdomar ägnat två veckor av sitt sommarlov åt den grupp som kallas Fixarna. Där har de i olika grupper samlat in pengar genom att till exempel baka och sälja, anordna en loppmarknad och hållit i ett inofficiellt grillmästerskap på Hammarkulletorget.

Istället för att få betalt för jobbet avslutas det med ett läger för fixarna som varit med, och denna sommar gick pengarna de fick ihop till CYC:s verksamhet.

Abu Muhajed håller stolt upp checken på drygt 27 000 kronor.

– Solidariteten det här visar är minst lika viktigt som pengarna.

Allra mest har situationen i Syrien påverkat den förändring Abu Mujahed pratar om när det gäller CYC verksamhet. Drygt en miljon av alla de syrier som tvingats lämna sina hem befinner sig i Libanon. Men även från till exempel Irak och Jemen kommer flyktingar till det palestinska lägret. Sedan 2007 har CYC dessutom startat verksamhet i lägret Nahr al Bared, i norra Libanon.

– Det har skett en fundamental förändring, och det är en mycket svårare situation för oss nu, säger Abu Mujahed som själv lämnade Palestina när han bara var en månad gammal.

Under veckans besök på ungdomsgården Mixgården i Hammarkullen utbyttes erfarenheter av att jobba med och för ungdomar, såväl i Göteborg som i Libanon.

– Vi har många saker gemensamt, att det ska vara till för alla och att jobba med integration. Och att ta bort barnen från gatorna, ge dem ett alternativ, säger Abu Mujahed.

Precis som Mixgården anordnar CYC olika aktiviteter för de barn och unga som kommer, som olika sporter och sommarläger. Men de försöker också göra sådant som barnen kan ha nytta av i framtiden, som workshops och föreläsningar om till exempel hälsa, hygien och barns rättigheter. Minst 100 barn per dag kommer, många direkt efter skolan och ännu fler på de speciella fredagsaktiviter som anordnas.

CYC är en liten organisation, och jobbet är stort. Abu Mujahed berättar om barnens olika drömmar, om att bli ingenjörer och läkare. Men att lyckas i skolan under omständigheterna de lever i är inte lätt, även om till exempel läxhjälpen CYC erbjuder kan vara ett litet steg närmre drömmen. Abu Mujaheds egen dröm om ett fritt Palestina tycks också den en bit bort.

– Mitt mål handlar inte om vad som sker med CYC i framtiden, utan med barnen i framtiden. Jag hoppas att alla ska kunna återvända till sina hem, och att vi inte längre behövs.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu