• Sofie Berthet
    Sofie Berthet tror att dystopier kan få oss att se hur vi inte vill att världen ska se ut och göra något för att förhindra det. ”Just det faktum att de böckerna blir skrivna är själva hoppet för att det ska bli bättre”, säger hon.
Skånes Fria

”Nova var min hemliga lyx”

En höjd havsvattennivå blev startskottet för berättelsen om Nova, som upptäcker att hon är den första människan som kan resa i tiden. I Sofie Berthets ungdoms-sci-fi Dimensioner ryms både romantik och kamp för att förhindra en dystopisk framtid.

Berättelsen om Nova kom till Sofie Berthet när hon gick på stranden i byn Skateholm i närheten av Trelleborg.

– Jag märkte att havet nådde längre upp på stranden än när jag var liten. Jag insåg också att vintergäck och snödroppar, som brukade blomma på min födelsedag 19 mars, numera blommar redan i januari- februari. Det såg jag som ett tecken på att något oroväckande håller på att hända.

Fram växte en framtidsvärld som låg just där, i södra Skåne. Det är ett hopp 350 år framåt i tiden, där en stor del av befolkningen har dött ut och de som är kvar lever i små celler som är hårt styrda av myndigheterna. Utanför cellerna finns människor som är del av en motståndsrörelse. En sådan person är Alex, som kommer till nutiden och träffar på Nova.

– Den första delen av berättelsen kretsar kring kärleksrelationen mellan Nova och Alex och hon är ganska uppslukad av den. Men så träffar hon på en annan person från framtiden, och förstår att hon är den första människan som har förmågan att resa genom dimensionerna.

Det blir början på en kamp för att hindra att den dystopiska framtiden äger rum. Samtidigt försöker onda krafter från framtiden skada Nova på grund av hennes förmåga. Sofie Berthet berättar att den historien kommer löpa vidare i de kommande två böckerna i serien. Del två är redan skriven och den tredje delen ska hon börja på under hösten.

– Det är så häftigt att skapa egna världar och få bestämma vad som ska hända där. Fast ibland gör personerna lite som de vill, då får vi diskutera ett tag.

Hon tror att romaner om dystopiska samhällen kan vara ett sätt att diskutera och ifrågasätta det vi ser runt omkring oss i dag.

– I en dystopi kan du ju ta med allt det som du tycker är konstigt i samhället. De kan visa hur du inte vill att det ska vara, och bli som en varningsklocka. Att skriva om hur mörkt det kan bli kanske kan få folk att vakna till och tänka på hur vi vill ha det i framtiden.

Att rikta sig till unga vuxna kändes självklart. Hon läser själv mycket från genren som brukar kallas young adult, och ville fånga den omvälvande tid som vi går igenom under tonåren.

– Nova fyller 17 i början av boken, och vi får följa henne när hon formas till den person hon ska bli som v8uxen. I början är hon en ganska motvillig hjältinna som har svårt att ta till sig sina förmågor.

I många böcker i young adult-genren, särskilt de amerikanska, är sex mellan tonåringar något som det talas tyst om. De förälskande paren tillåts möjligen lite hångel. Sofie Berthet har valt att ha med explicita sexscener i sin bok.

– Det händer saker mellan Nova och Alex. Jag vill visa att de är precis som alla andra ungdomar som utforskar sin lust, säger hon.

Sofie Berthet har alltid känt att hon ska bli författare, och hittade på historier och ritade böcker redan som liten. Men det var först i trettioårsåldern som hon tog tag i sitt skrivande och började gå skrivarkurser.

– För två år sedan gick jag på Skurups skrivarlinje och det hände en massa roliga saker med mitt skrivande när jag la mer tid på det, säger hon.

Berättelsen om Nova blev ändå hennes hemliga lyx i flera år, något hon ägnade sig åt när barnen och mannen sov.

– Det var en lång process och jag vågade inte riktigt berätta för folk att jag skrev på en bok. Det blir lätt att man väver in så mycket drömmar i det. Men till slut kände jag att om det ska bli något så måste jag satsa mer på det.

Hon skickade in manuset till förlaget Modernista och det blev antaget direkt.

– Det var väldigt häftigt. Och kul att det blev just Modernista, eftersom de fokuserar på young adult-genren och ger ut många av mina favoritförfattare.

Nu ser hon fram emot att boken ska bli läst och att få reaktioner från ungdomar. Under hösten har hon flera författarsamtal inplanerade.

– Det ska bli kul möta läsarna på bred front och höra vad de tycker om den här världen. Jag hoppas att många hittar dit.

Fakta: 

Sofie Berthet läser ur och berättar om Dimensioner 1 oktober, kl 18, på Poeten på hörnet i Malmö.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2023 Fria.Nu