• Problemet med brist på bostäder bland unga och studenter är långvarigt. Bilden är från en demonstration 2002. Inför terminsstarten i höst räknar man med 85 000 studenter men endast 13 000 studenbostäder.
Stockholms Fria

Tuff jakt på bostad för studenter i höst

Tusentals studenter står utan boende inför terminsstarten om några veckor. Kortsiktiga lösningar för att ge unga vuxna förstahandskontrakt lindrar symptomen, men på lång sikt är det bara bostadsbygge som kan lösa problemet, enligt Teo Strömdahl Östberg, ordförande för Jagvillhabostad.

Stockholms studentkårers centralorganisation, SSCO, räknar till 85 000 studenter i Stockholm men endast 13 000 studentbostäder.

– Det finns ett enormt behov av bostäder för studenter. Många ringer till oss och är förtvivlade för att de inte vet var de ska bo eller för att de har blivit lurade på andrahandsmarknaden. Flera som hör av sig menar att de funderar på att hoppa av studierna för att de inte har någonstans att bo, säger Ylva Wolgast, kommunikatör på SSCO.

Förutom att hjälpa de som ringer med stöd och information har SSCO startat Akademisk kvart, en andrahandsförmedling som riktar sig till studenter. SSCO är noga med att kolla vem som publicerar vad, för att skydda studenter från att bli lurade av oseriösa hyresvärdar. Men sedan 2011 har antalet annonser hos Akademisk kvart minskat, då den nya lagen som ger bostadsägare rätt att ta ut mer i hyra än vad hyreskostnaden ligger på infördes.

– Vi har fått konkurrens från kommersiella plattformar nu när de kan ta ut mycket högre hyror. Det har inte studenter råd med och det skapar en stor stress som tyvärr riskerar att gå ut över studierna, säger Ylva Wolgast och fortsätter:

– Det är stenhård konkurrens på andrahandsmarknaden. Vi ser gärna att fler öppnar upp sina hem och hyr ut rum eller lägenheter.

Personer mellan 18 och 25 som står i bostadskön kan nu också anmäla sitt intresse för ett så kallat kompiskontrakt. Det är de tre stora allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholm; Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska bostäder som erbjuder den nya kontraktsformen. Kompiskontrakten innebär att två kompisar har möjlighet att bo ihop i en 3:a och stå tillsammans på ett förstahandskontrakt.I kontraktet ingår inte besittningsskydd och hyrestiden är begränsad, men de som får kompiskontrakt behåller sin kötid i bostadskön.

– Vi kommer att ha försöksverksamhet under två år med kanske ett tiotal lägenheter för att se hur det fungerar. När vi får lediga lägenheter som passar till projektet så taggar vi dom som kompiskontrakt. Än så länge har vi kunnat erbjuda två kompislägenheter, en i Rågsved och en i Farsta, säger Erica Lawesson, kommunikationsdirektör på familjebostäder.

Men bostadsbristen är fortfarande alarmerande hög. I hela landet saknar totalt 353 000 unga vuxna egen bostad enligt en undersökning som Skop har gjort på uppdrag av Hyresgästföreningen – för att möta behovet bara hos de unga vuxna skulle 221 000 bostäder behöva byggas.

I Stockholms bostadskö står i dag drygt en halv miljon människor, varav 20 procent är mellan 18 och 25 år. På Bostadsförmedlingen uppskattar man att runt ett femtontal kompiskontrakt kommer att förmedlas per år.

Teo Strömdahl Östberg, ordförande för Jagvillhabostad, är positiv till försöket med kompiskontrakt, men menar samtidigt att det är ett sätt att lindra symptomen för ett större problem.

– Problemet är att det slutade byggas bostäder på 90–talet och nu drabbas alla grupper i samhället som inte har råd att köpa en bostadsrätt. Det enda långsiktiga vi kan jobba med är att bygga fler bostäder, däremot kan initiativ som kompiskontrakten ge bättre möjligheter för unga inom den marknad som finns idag.

Teo Strömdahl Östberg menar att det är ett framsteg att personer som inte har en romantisk relation kan stå på ett kontrakt ihop.

– Många unga delar redan med kompisar men betalar då höga hyror på andrahandsmarknaden. Varför skulle de inte kunna dela på förstahandsmarknaden lika gärna? Som mycket annat så är systemet för hyreskontrakt gammaldags, säger Teo Strömdahl Östberg.  

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Oron växer bland barnmorskorna

Förra sommaren var den värsta någonsin för förlossningsklinikerna. I år blir det ännu värre, tror barnmorskan Lilleba Anckers.

Stockholms Fria

Vego blir norm i vården

Avdelning 24 visade vägen. Nu blir vegetarisk kost huvudalternativ inom hela slutenvården i Norra Stockholms psykiatri.

Stockholms Fria

© 2023 Fria.Nu