• "Valparna är beroende av föräldrarna. Tar de bort hanen kommer tiken att tvingas jaga för att föda alla och då kommer hon sikta in sig på lätta byten som får" säger Jan Bergstam, Svenska rovdjursföreningen.
Stockholms Fria

Skarp kritik mot beslut om skyddsjakt på vargpappa

Efter fem angrepp med 58 döda får tog länsstyrelsen beslut om skyddsjakt på en av vargarna i Sjundareviret. Men fårägarna har inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att stoppa vargarna, menar Svenska rovdjursföreningen som har lämnat in en överklagan.

Angreppen har pågått sedan midsommar och av de döda fåren tillhör 57 stycken en och samma fårägare. Det är en tik och en hane som håller till i Sjundareviret mellan Järna och Gnesta och i området finns ett 50-tal större och mindre fårdjursfarmar som riskerar att drabbas av vargangrepp.

– Det var inget enkelt beslut. Efter mycket avvägning kom vi fram till att fem angrepp med 58 döda får på sju veckor, i kombination med att de har uppvisat ett allt mer oskyggt beteende gentemot människor och bebyggelse, gör att skyddsjakt är den bästa lösningen, säger Göran Åström, miljödirektör på länsstyrelsen.

Beslutet fattades vid lunchtid i fredags och på måndagen hade flera privatpersoner och organisationerna Wolf association och Svenska rovdjursföreningen lämnat in överklagan. Bland annat med motiveringen att
fårägarna inte har vidtagit tillräckliga åtgärder för att hålla vargarna borta.

– De har avbrutit jobb med att stängsla, det finns partier som helt saknar stängsel. Fårägarna skyller på att länsstyrelsens villkor för att få bidrag för stängsel är för hårda, säger Jan Bergstam, pressansvarig på Svenska rovdjursföreningen.

Göran Åström menar att eftersom varg sällan förekommer i Stockholmstrakten har de förståelse för att fårägarna inte kan vara lika förberedda med ordentliga rovdjursstängsel som i mer vargtäta trakter.

– Skyddsjakten är en kortsiktig åtgärd, men på lång sikt måste rovdjursskyddsstängsel sättas upp även här. Vi har haft mycket möten och mejlkontakt under sommaren och det är olika detaljer och juridik kring det hela som har varit krångligt, säger Göran Åström.

Till exempel installerade länsstyrelsen nattfållor där vargarna inte kan ta sig in, men när de kom till gården efter tredje angreppet hade fåren inte varit i fållorna på grund av stor skaderisk för lammen.

En annan aspekt som Svenska rovdjursföreningen har poängterat i överklagan är att det finns indikationer på att vargparet har valpar. I skyddsjaktbeslutet står att endast en vuxen varg får skjutas, i första hand hanen, och det får inte göras om vargen är i sällskap av valparna. Jan Bergstam menar att det kan slå hårt mot valparna att förlora en förälder.

– Valparna är beroende av föräldrarna. Tar de bort hanen kommer tiken att tvingas jaga för att föda alla och då kommer hon sikta in sig på lätta byten som får. Hon kan inte ta ned en älg själv. Tar de tiken så kan hanen lämna ungarna för att hitta en ny tik, säger Jan Bergstam.

Skyddsjakten kunde inledas så snart beslutet om ett godkännande hade fattats. Svenska rovdjursföreningen är kritisk till att beslutet kom så tätt inpå helgen, då de inte kunde få sin överklagan bedömd förrän veckan därpå. När överklagan har lämnats bedömer Naturverket om argumenten är giltiga ­– först då kan tillståndet för skyddsjakt skjutas upp tills ärendet har avgjorts.

– Det sena beslutet gjorde att vi inte hann lämna in vår överklagan innan helgen och det ger dem mycket tid att hinna skjuta vargen innan någon ens har lyssnat på våra argument. Samma sak hände i Värmland, då kom beslutet ännu senare på fredagseftermiddagen, och vargen hann skjutas innan överklagan kunde läsas. Sedan visade det sig att det var giltiga argument i överklagan som hade kunnat stoppa skyddsjakten, säger Jan Bergstam.

Göran Åström håller inte med om att beslutet lämnades in för sent.

– Vi lämnade in beslutet vid lunch på fredag, hela Sverige kan inte stanna av vid lunchtid på fredag. Visst hade det varit önskvärt att göra det en måndagsmorgon, men vi jobbade på så snabbt som möjligt för att komma fram till ett beslut, säger Göran Åström.

Under måndagen fick Wolf association avslag på argumenten i deras överklagan, men Svenska rovdjursföreningen har ännu inte fått besked. I nuläget är skyddsjakt beviljad fram till den 11 september.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Oron växer bland barnmorskorna

Förra sommaren var den värsta någonsin för förlossningsklinikerna. I år blir det ännu värre, tror barnmorskan Lilleba Anckers.

Stockholms Fria

Vego blir norm i vården

Avdelning 24 visade vägen. Nu blir vegetarisk kost huvudalternativ inom hela slutenvården i Norra Stockholms psykiatri.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu