Debatt


Arbetsgruppen för Rosa/svart pride
  • ”Vi försöker inte kidnappa Pride. Vi är Pride”, skriver debattörerna.
Skånes Fria

En regnbåge är inget utan svart

Efter nyss avslutade Malmö pride gick Öppna moderater och Hbt-liberaler ut i en gemensam debattartikel i nättidningen Qx. De menar att vänstern kidnappar Pride och att liberaler exkluderas. Här svarar Rosa/svart pride på kritiken.

Vi är Rosa/svart pride Malmö. Vi är en arbetsgrupp med hbtqia-personer från några av Malmös utomparlamentariska vänstergrupper. Vi försöker inte kidnappa Pride. Vi är Pride. Precis som alla andra hbtqia-grupper. Vi jobbar till skillnad från Öppna moderater och Hbt-liberaler med mer än saker som rör ”bögar och lesbiska”, som de själva utrycker det när de kritiserar oss i sin text. Vi exkluderar inte bisexuella, queers, trans-personer, intersexuella eller asexuella till en början.

Vi är utomparlamentariska socialister för vi organiserar oss utifrån vår klassposition. Vi vet att hbtqia-kamp som inte pratar klass, patriarkat, rasism eller funktionsvariationer blir liberalism och individuella problem istället för materiella och strukturella problem.

Vi tror på lokal organisering. Vi jobbar feministiskt, vi har en antifascistisk praktik, våra kroppar är politik, men en kropp kan inte förändra något. Det är när vi går ihop och agerar tillsammans som vi kan utgöra en verklig förändring. Vi har angripits och anklagats för att inte har någon politisk agenda, utan använder Pride för att skapa konflikt.

Vi har precis avslutat en vecka med föreläsningar och workshops.

• Vi har snackat om hur vi bygger säkra queerfeministiska rum och hur vi förhåller oss till att Pride kommersialiserats och på vems bekostnad.

• Vi har haft föreläsningar om högerextremt våld och om hur rasismen normaliseras och sen lärt oss självförsvar då vi inte har något förtroende för polis och myndigheter som skuldbelägger oss när vi utsätts för hbtqia-fobiska angrepp.

• Vi har snackat organisering med papperslösa i Sverige och Danmark och hur vi har det i fängelse som hbtqia.

• Vi har arrangerat fester som är gratis och öppna för alla eftersom vi inte kräver id-handlingar som på övriga ”gay-klubbar”. Vilket gjorde att alla papperslösa kunde delta på våra fester då de inte äger id-handlingar eller kapital att ta sig in på de officiella festerna.

• Och vi avslutade med att organisera det största blocket i Prideparaden med uppemot 700 deltagare som ställde sig bakom vår politik och praktik där vi dansade fram, höll politiska brandtal, skrek slagord, släppte banderoller och regnbågsfanor från hustak, kastade ut konfetti och ballonger från lägenheter med mera.

Borgerliga och liberala debattörer försöker svartmåla vårt deltagande och hävda att vi tar varje tillfälle i akt att skapa konflikt utan politisk substans. Vi har haft god kontakt med paradledningen både före och efter paraden och där har inte funnits några frågetecken eller konflikter och vi är båda nöjda med samarbetet.

Konflikten som finns är klassamhället som är en självklar produkt av kapitalet och en borgerlig politik. Intressekonflikten ligger mellan de som äger och vi som tvingas sälja vår arbetskraft. Vi äger helt olika förutsättningar som arbetarklass och hbtqia än överklassen. Vårt deltagande i Pride visar att den politik vi driver året runt ger resultat.

Vi organiserar oss och driver politik som genomsyras av hbtqia-analys året om. Vi låter inte företagen eller partierna ta åt sig äran en gång om året. Pride och Regnbågsparaden är till för alla. Att inte problematisera att myndigheter som Migrationsverket eller polisen deltar och gör paraden osäker för papperslösa, utan istället kritisera utomparlamentarisk vänsters massiva deltagande och några fåtals slagord som vi varken kan eller vill ta avstånd från är befängt.

Vi ställer oss frågan varför partier, myndigheter och företag ska profilera sig på Pride medan vi 700 hbtqia utomparlamentariska socialister som deltog i lördags inte ska ha en plats i paraden? En regnbåge är inget utan svart.

Fakta: 

Utdrag ur debattartikel av Öppna moderater och Hbt-liberaler:

”Mänskliga rättigheter görs om till partipolitik och kapas av en vänstermajoritet. Där våldsvänstern tillåts medverka. Där andra frågor än hbt-rättigheter diskuteras. Viktiga frågor men frågor som kan diskuteras 364 andra dagar.

Malmö Pride blir inte för alla. Borgerliga bögar och liberala lesbiska drar sig för att medverka. Vi från öppna moderater och hbt-liberaler kommer att fortsätta gå. Men inte alla våra medlemmar och sympatisörer vill längre gå med.”

Publicerad på qx.se den 10 augusti 2015

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu