Debatt


Rickard Söderberg
  • Vi måste hjälpa varandra att orka tänka långsiktigt. För en människa som känner sig genuint älskad går nämligen inte våldets ärende, skriver operatenoren Rickard Söderberg.
  • Flera manifestationer har arrangerats runt om i landet för att hedra offren för massakern på gayklubben i Orlando.
Landets Fria

Kärlek driver världen framåt

Det är en sak att översköljas av förtvivlan och förbannelse över terrordådet i Orlando, en annan att drivas av dessa starka känslor, skriver tenoren och aktivisten Rickard Söderberg.

Bilden av terrordådet i Orlando söker mej.

Jag fylls av tomhet vid tanken på de som sätter hatet mot en annan människas kärlek högre än sitt eget liv. Den fulla tomheten mättas av förfäran. Av förtvivlan. Och av helig förbannelse.

Men det är en sak att låta sej översköljas av dessa starka känslor, och en helt annan sak att drivas av dem. Och det gör jag inte.

Jag drivs av kärlek.

Och jag drivs av en oomkullrunkelig vilja att att göra den här världen till en annan plats än det är idag.

Hat och ilska kan förvisso också förändra världen, men aldrig till det bättre. Det enda de gör är att fylla världen med mer bitterhet och svärta.

När hatet får oss att hata, har hatet vunnit. Medan den mest stillsamma strimma av ljus kan fördriva också det mest kompakta mörker.

Jag förstår de som känner sådan frustration att de rasar, men bara den enfaldige hetsar till hat en dag som idag; den som inte insett att när fiendeskap sliter sönder världen är slutdestinationen för en accelererande hämndcykel bara en: Undergång.

Istället tror jag att vi måste hjälpa varandra att orka tänka långsiktigt. För en människa som känner sig genuint älskad går nämligen inte våldets ärende. Och under timmar som dessa, behöver vi stå över mörkret. Vi behöver fylla världen med upplysning och vila starkare än någonsin i vår övertygelse om vilken värld vi vill ha.

Varje ledare med självaktning behöver visa hur de högaktar det faktum att kärlek är en mänsklig rättighet.

Varje trossamfund som hävdar att de tror på kärleken behöver vara lika starka och tydliga som en briljant i sina uttalanden av det faktum att all kärlek är bra kärlek.

Och varje människa som vill ha en annan värld behöver leva den värld de vill ha. Du och jag behöver göra det. Nu.

Jag skiter i om jag blir kallad naiv. Detta är min fullständiga övertygelse. Och även om förändringen kommer ta tid är det den snabbaste vägen. Alla andra vägar går nämligen åt motsatt riktning.

Så låt oss gå ut och leva dagen i den mest svindlande tanke vi någonsin haft av hur densamma kan se ut. För varje person som hatar behöver vi nämligen vara tusen och åter tusen som älskar.

Och de första två kan vara du och jag.

Så förändrar vi världen.

Fakta: 

Rickard Söderberg är artist och debattör som särskilt slåss för miljö-, genus- och kulturfrågor samt hbtq-personers rättigheter. Läs fler debatter på www.rickardsoderberg.nu

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Het Pridevecka börjar med Beyonce

Pride

I dag börjar Stockholm Pride. SFT tipsar om fem gratisevenemang där det mest spektakulära lär vara kvällens Beyoncé-rave.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu