Debatt


  • My Leffler från Kvinnor för fred läser de svenska organisationernas brev för Esa Hyvärinen, senior vice president, corporate relations, Fortum.
Landets Fria

Bojkotta Fortum

Den 5 augusti beslöt energibolaget Fortum att gå in det omstridda finsk-ryska kärnkraftverksbygget i Pyhäjoki i Bottenviken. Flera svenska aktivister uppmanar nu till bojkott.

I dag på förmiddagen besökte en grupp aktivister från svenska miljö- och fredsorganisationer Fortums glassiga huvudkontor i Esbo. I god tid hade företräde begärts för att framföra det svenska perspektivet på det tilltänkta finsk-ryska kärnkraftverket på en underskön udde i Bottenviken. Frågan gällde om Fortum skulle gå in och rädda det inhemska/EU-ägarskapet till minst 60 procent. Samtidigt skulla det rädda den ryska närvaron vid Bottenviken i utbyte mot rysk vattenkraft.

Vi framhöll att ett inträde från Fortum skulle riskera miljö och liv runt hela Bottenviken och strida mot Fortums egen inriktning mot en hållbar framtid genom förnybar energi.

Beskedet var att Fortums styrelse enhälligt beslutat gå med.

Enligt vår uppfattning är detta ett livsfarligt svek mot de finska och svenka folken, mot klimatet och Bottenvikens känsliga miljö. Beslutet framstår som hastigt framtvingat av den konservativa finska regeringen. Fortum har inte ens inväntat den villkorade ryska vattenkraften. Hela hanteringen av denna affär framstår som korrupt och amatörmässig. Sista ordet är definitivt inte sagt.

Vår kraftfulla upmaning riktas till Fortums alla kunder och aktieägare: Bojkotta Fortum!

Helsingfors den 5 augusti 2015

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu