• Svensk halalslakt. Fadel Azawi styckar nötkött hos Qibbla Halal, ett svenskt slakteriföretag som bedövar djuren före slakt. Foto: TT
Fria Tidningen

Qibbla Halal: Sverigedemokraterna saknar fakta

En sverigedemokratisk riksdagsledamot uppmanar till bojkott av butiker som säljer halalkött. ”Det låter mer som religiös diskriminering än djurskydd” säger Namir Zetali, från Qibbla Halal.

­– Han saknar all fakta. Jag förstår om vanliga svenskar inte vet hur halal-slakt går till och ställer frågor, men att en riksdagsledamot saknar fakta gör ont i mig, säger Namir Zetali, vice vd och kvalitetsansvarig hos Qibbla Halal, i Järfälla.

”Gå runt hela Sverige och fråga varje butik om de säljer Halal-kött. Är svaret ja, så förklara du att du aldrig mer kommer handla där samt kommer informera dina Sverigevänner.” Så skrev Stefan Jakobsson (SD), riksdagsledamot och ledamot i utbildningsutskottet samt suppleant i justitieutskottet, i ett inlägg på Facebook den 19 juli.

Tillsammans med inlägget, som har delats drygt 7 800 gånger, lade han upp en foto på lammfärs och en prisskylt där producentens namn, det svenska bolaget Qibbla Halal, syns.

”Halal slakt är enligt mig vidrig slaktmetod” fortsätter Stefan Jakobsson i en kommentar.

Hur går då halalslakt till i Sverige? Faktum är att det inte finns någon skillnad mellan halalslakt och annan slakt mer än att djuret är vänt mot Mecka och att den som utför slakten är muslim och ber en bön i samband med slakten.

– Det är en ritual där man säger några meningar på ett respektfullt sätt när man avlivar ett djur, det är viktigt enligt islam att värna om djuren, säger Namir Zetali.

Frågan om bedövning innan slakt hamnar ofta i fokus i debatten om halalslakt. I Sverige, Nya Zeeland, Italien, Storbritannien, Sydafrika och Australien används dock elektrisk bedövning vid Halal-slakt.

– Våra djur slaktas i Scans anläggningar som bevakas av Jordbruksverket och Livsmedelsverket, säger Namir Zetali.

Även Djurens Rätt konstaterar på sin hemsida att ”Halalslakt i Sverige och på många andra platser skiljer sig alltså inte djurskyddsmässigt från hur andra djur i Sverige slaktas”.

Djurens Rätt påpekar också att en stor andel av det kött som säljs från icke-bedövade djur inte handlar om kosher eller halal, utan om annan slakt som sker utan bedövning.

Sajten Interasistmen.se uppmärksammade SD-ledamotens inlägg och påpekade att Qibbla Halal är ett svenskt företag, som följer den svenska djurskyddslagstiftningen. Dessutom fick företaget ett hedersomnämnande av Djurskyddet Sverige år 2012.

Stefan Jakobsson säger till Fria Tidningen att inlägget inte riktar sig mot Qibbla specifikt, utan mot all halalslakt, han vill inte heller kalla det för en bojkott.

­– Det är ingen bojkott, vi väljer var vi spenderar våra pengar och jag väljer att inte spendera något på halalslaktat kött. Jag vill inte handla mina varor där de säljer halalkött öppet. Jag skulle inte kunna se en hel film om halalslakt, skulle jag göra det skulle jag kunna bli vegetarian, säger Stefan Jakobsson.

– Om du tittar på halalslakt tror jag att du förstår vad jag menar, djuret sprattlar och sparkar. Det är inte okej inom svensk djurhållning. Jag har sett på nätet hur halalslakt går till. Jag väljer att köpa svenskt kött för då vet jag att djuren har haft ett bra liv tills de slaktades.

Vad är det för filmer du har sett, vilka är dina källor?

­– Det räcker att söka på halalslakt på nätet, på vilken Youtube-film som helst.

Men nu handlar det om ett svenskt företag som följer lagstiftningen och där enda skillnaden är att man ber en bön vid slakt.

– De säger det ja, men jag ser dem inte göra det, jag står inte där och tittar dem över axeln.

Gör du det på andra företag då?

­ – Nej, det gör jag inte.

– Över huvud taget så köper jag närproducerat och ser till att spendera pengarna lokalt så de hamnar i Sverige.

Det gör de om du handlar från ett svenskt halalföretag också. Handlar inte alltihop om att du försöker bojkotta islam?

– Nej, det har ingenting med det att göra, det har med djurhållning att göra.

När du lägger då kopplar ihop saker du sett på Youtube med ett helt annat företag, håller du inte med om att du ger en missvisande bild då?

– Jag väljer att inte chansa, jag väljer bort alla varor som kan ha skadat ett djur.

Men Namir Zetali säger att han tycker det låter mer som religiös diskriminering än som värnande om djur, eftersom djuren behandlas likadant vid halalslakten som annan slakt.

– Det är en central fråga för demokratin att alla har tillgång till mat oavsett om man äter kosher, vegetariskt eller halal. Alla ska ha rätt att äta det de vill så länge det inte strider mot lagen. Det är islamofobiskt och odemokratiskt att inte vilja att svenska muslimer har tillgång till halal, säger Namir Zetali.

Fakta: 

Så skriver SD-ledamoten på Facebook:

”Sverigevänner!!! Sprid detta som löpeld så vinner vi. Som konsument väljer vi var vi spenderar våra pengar. Både Willys och Coop Forum Strängnäs säljer halal-slaktat kött. Jag har ringt båda butikerna och informerat dem om att de mist en kund. Låt oss nu styra upp denna vilsna skuta med en förvirrad kapten. Gå in runt hela Sverige och fråga varje butik om de säljer Halal kött. Är svaret ja, så förklara du att du aldrig mer kommer handla där samt kommer informera dina Sverigevänner. Nu slår vi dem där det gör ont, pengapungen. Är ni med”

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

Forskare kräver nytt klimatmål

2 eller 1,5 grader. Det kan låta lika men innebär stora skillnader när det gäller den globala uppvärmningen, visar ny forskning.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu