• Andréa Wiktorsson, bokare på Storsjöyran, är nöjd med årets fördelning.
Fria Tidningen

”Vi tycker det är viktigt med ett balanserat program”

Storsjöyran som går av stapeln 31 juli-1 augusti är en av landets större festivaler som lyckats med en jämställd line-up.

Sloganen för Storsjöyran är ”Festivalen som inte liknar någon annan.” Klart är att de till skillnad från flera andra större festivaler har lyckats med jämställdheten.

52 procent mansdominerade akter. Är ni nöjda med den siffran?

– Vi är nöjda med den fördelningen. Vi har dessutom många mixade band i år vilket är kul, säger Andréa Wiktorsson, bokare på Storsjöyran.

Hur ser du på övriga festivalers bristande jämställdhet?

– Jag har stor förståelse för att det kan vara svårt att få till en bra fördelning på vissa festivaler. De som är mer nischad, som Sweden Rock, har det mycket svårare än vi som har lite bredare anslag. Det handlar också om vilka artister som finns tillgängliga och vilka som är aktuella under ett år.

Hur har ni jobbat med genusfrågan inför årets festival?

– Som vi har gjort tidigare år. Vi tycker det är viktigt med ett balanserat program, men brukar inte mäta med millimeterstickan.

Varför tycker du det är viktigt med att försöka nå en jämställd Storsjöyra?

– Vi vill att Yran ska vara en mångfasetterad festival vad gäller kön, etnicitet och social tillhörighet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu