Mansdominerade musikfestivaler avlöser varandra
Ett gemensamt problem för våra största festivaler är en snedvriden könsbalans gällande artister. En prognos från Jämställd festival visar att våra största festivaler till 70 procent bokat mansdominerade akter.
I samband med Bråvallafestivalen uttalade sig artisten Zara Larsson om festivalens bristande genusmedvetenhet. På samma festival valde gruppen Refused att stötta Zara Larsson genom att tillägna henne och alla kvinnor en låt med uppmaningen: Krossa patriarkatet.
– Det är jättebra att detta blivit så uppmärksammat och att det är artisterna själva som tar upp frågan. Sen kan jag tycka att det är synd att den efterföljande debatten hamnar på en väldigt låg nivå och inriktar sig på om det här verkligen är ett problem och att det inte finns konsensus om att detta är något vi bör förändra. Vi borde kommit längre än så, säger Kristina Wicksell, pressansvarig på den ideella föreningen Jämställd festival.
Sedan 2012 har Jämställd festival granskat festivaler, och presenterat sammanställningar och statistik av bland annat könsfördelningen av artister på festivalscenerna. Summerburst, Sweden Rock, Emmabodafestivalen, och Getaway Rock är de festivaler där könsbalansen är som mest skev. De har runt 90 procent mansdominerade akter.
– Fortfarande kan vi se att ungefär hälften av de största festivalerna inte når fram till några förändringar alls. Den största förändringen vi har kunnat se är att alla festivaler är medvetna om frågan och har koll på sina siffror. Tidigare kunde festivalarrangörer bli chockade när de fick se statistiken gällande deras festival.
Sweden Rock toppar statistiken med hela 96 procent mansdominerade akter. Uppmärksamheten kring Sweden Rocks bristande jämställdhet har lett till stark kritik.
– Det är klart att det är tråkigt med negativa skriverier, men vi kan ju inte trolla. Det är ju uppenbart att många andra festivaler påverkats och förändrat sitt synsätt men för mig blir det mest frustrerande eftersom jag är medveten om problematiken men kan inte göra något åt det, säger Martin Forssman, bokningsansvarig på Sweden Rock, som kommentar när han konfronteras av Jämställd Festival.
Jämställd festival erbjöd sig att delta i Sweden Rocks program med ett debattsamtal där de tillsammans med metalspelande kvinnor kunde lyfta problematiken. Ett erbjudande som Sweden Rock nobbade.
Sweden Rock och många andra festivaler med dåliga jämställdhetssiffror väljer att förklara sina bokningar med att branschen ser ut som den gör.
– Det är ett stort problem. Festivalerna är en del av branschen, och om alla i branschen skyller på varandra kommer ingen att ta sitt ansvar. Det här är något som måste jobbas med på alla nivåer om en förändring ska komma till stånd. Festivalscenerna har en jättemöjlighet att förändra, säger Kristina Wicksell.
Kristina Wicksell ser dock flera möjligheter för festivalbokarna.
– Jag känner till en festival som skickade en förfrågan till bokningsbolag med listor med kvinnodominerade akter. Ett annat tips är att via sociala medier be sina besökare att tipsa om artister. Vi har även satt ihop listor tillsammans med Rättviseförmedlingen som kan vara till hjälp för artistbokarna.
Varför är det viktigt att tänka på kön när man bokar artister till en festival?
– Det är en demokratifråga att alla människor ska ha samma möjligheter inom till exempel musik, oavsett vilken könstillhörighet man har. I dag vet vi att det inte är så, och många kvinnor i branschen som vittnar om att de blir behandlade annorlunda och nedsättande.
Finns det några festivaler som överraskat gällande sina bokningar?
– I Hofors arrangerades en liten hårdrocksfestival och de överraskade med att ha bokat helt jämnt, och det är i en genre som generellt har väldigt svårt att boka jämställt. Sen har vi Urkult som tidigare bokat övervägande manliga artister, men som i år bokat betydligt fler kvinnodominerade akter.
Könsfördelningen på några av de största festivalerna
Urkult: 31 % mansdominerade, 59 % kvinnodominerade och 10 % mixade akter.
Sthlm music & arts: 50 % mansdominerade och 50 % kvinnodominerade akter.
Storsjöyran: 52 % mansdominerade, 37 % kvinnodominerade och 11 % mixade akter.
Popaganda: 57 % mansdominerade och 43 % kvinnodominerade akter.
Way out West: 69 % mansdominerade, 25 % kvinnodominerade och 6 % mixade akter.
Bråvalla: 78 % mansdominerade och 22 % kvinnodominerade akter.
Emmaboda: 87 % mansdominerade, 10 % kvinnodominerade och 3 % mixade akter.
Summerburst: 89 % mansdominerade och 11 % kvinnodominerade akter.
Getaway rock: 95 % mansdominerade och 5 % kvinnodominerade akter.
Sweden rock: 96 % mansdominerade och 4 % kvinnodominerade akter. ↔
Källa: Jämställd festival