• En viktig del av Kubas framgång i att stoppa överföringen har varit att både de gravida kvinnorna och deras partners erbjudits hivtest.
Fria Tidningen

Kuba utrotar smittan av hiv från mor till barn

Kuba har som första land i världen lyckats lyckats utrota överföringen av hiv från mor till barn. ”Ett av de finaste resultat man kan nå genom offentlig sjukvård”, säger Margaret Chan, WHO.

I tisdags blev Kuba det första landet i världen att bekräftas ha utrotat överföringen av hiv från moder till barn. Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, är det den offentliga hälsovården, en förbättrad tillgänglighet till hivtest och bättre mödravård som lett till det positiva resultatet.

– Att lyckas eliminera en virusöverföring är ett av de finaste resultaten man kan nå genom offentlig sjukvård, säger Margaret Chan på WHO, i ett uttalande.

Det finns fortfarande en liten risk att viruset överförs från moder till barn på Kuba. Men den risken är så liten att det faller inom WHO:s ramar för när en virusöverföring anses vara utrotad. Hivinfektionen överförs nu i färre än 50 fall på 100 000.

– Det här visar att det är möjligt att stoppa aidsepidemin och vi väntar oss att Kuba kommer att bli det första av många länder att bekräftas som fritt från epidemin bland barn, säger Michel Sidibé, vd vid FN:s gemensamma program rörande hiv och aids, UNAIDS, i uttalandet.

WHO uppskattar att runt 1,4 miljoner kvinnor som lever med hiv varje år blir gravida. Utan behandling är risken 15–45 procent att viruset överförs till barnet under graviditet, förlossning eller vid amning. Men om både barnet och den gravida behandlas med antiretrovirala läkemedel under de stadier som infektionen kan överföras, sjunker risken till lite drygt 1 procent.

En viktig del av Kubas framgång i att stoppa överföringen har varit att både de gravida kvinnorna och deras partners erbjudits hivtest. Om testresultatet visat positivt har behandling satts in direkt och sjukvårdspersonalen har ordnat mjölkersättning.

Antalet barn i världen som föds med hiv har nästan halverats från 2009 till 2013: från 400 000 till 240 000, uppger WHO. Men det kommer att behövas mycket stora insatser för att nå målet, som är satt att uppnås i år, om färre än 40 000 nya infektioner hos barn per år.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu