Plocka fram odlarglädjen
Mikael Mildén kikar närmare på tre av vårens odlingsböcker för barn.
Det är sommartid och allt i naturen växer så att det knakar. Det är alltså perfekt tid att utnyttja växtkraften till odlingsglädje. Under våren kom en hel liten samling med odlingsböcker för barn ut. Man ska kanske inte kalla det för en trend, men vi har i alla fall passat på att kika närmare på tre av dem.
Första boken ut är Lilla grönsakslandet. Den är uppbyggd kring olika grönsaker som man får lära sig att odla: bondböna, grönkål, jordgubbar, lök, majs och några till.
För varje växt är det tydligt utmärkt om den passar att odla på balkong. Det är också ordentligt beskrivet hur man gör för att så de olika grönsakerna och sedan ta hand om dem.
I speciella avdelningar före och efter växtbeskrivningarna finns det ytterligare faktaavdelningar om hur växter fungerar, om odling i allmänhet och annat som är relevant för den som just har doppat sina fingrar i jord. Det är föredömligt pedagogiskt och inspirerande, även om man verkligen kunde ha utelämnat bokens recept och istället fokuserat på själva odlandet.
Titta det växer är en helt annan typ av bok. Det är en slags kombination av berättelse och faktabok.
Sophie bor i stan, men hennes morfar och mormor har grönsaksland och trädgård. Hon åker till dem och hjälper till, samtidigt som hon tillsammans med oss lär sig massor om växter och djur. Det är en mängd olika sorters grönsaker, hur pollinering går till, vad djuren gör på vintern, men också ganska handfasta tips som hur man sår och hur man kan göra en liten odling inne i staden.
Titta det växer påminner i stilen om 1980-talet och den klarar den fina balansen mellan att berätta en historia och att vara fullspäckad med fakta, utan att bli tråkig.
Min personliga favorit av de här tre böckerna är ändå Odla steg för steg. Den är inte riktigt en odlingsbok om man jämför med de andra, utan mer av en projektbok. Odla steg för steg består av recept på kul saker att göra. Det finns en lista på vad man behöver och en steg för steg-beskrivning över hur man gör. Det bästa med den här boken är att det inte finns något i den som man behöver en trädgård eller kolonilott för att göra. Allt går att göra på en balkong eller i ett fönster. Även om man tycker att formgivningen hade kunnat utnyttja detta faktum istället för att fota barn mot faluröda träväggar är projekten här svåra att motstå.
Vad sägs om att så harpluttar för att se vad haren har ätit, att göra ett race mellan olika sorters bönor, plantera ogräs, göra fröbomber eller sätta potatis i en hink?
Lilla grönsakslandet
Författare: Bella Linde och Vanja Sandgren
Förlag: Alfabeta bokförlag
Titta det växer
Författare: Gerda Muller
Översättning: Sofia Lindelöf
Förlag: Berghs förlag
Odla steg för steg
Författare: Clara Lidström och Annakarin Nyberg
Förlag: Rabén och Sjögren