• De nya dockorna har inte bara helt mänskliga proportioner. De har könsorgan och mer mångfald också.
Fria Tidningen

Uppror mot Barbienormen

Barbiedockornas stereotypa kroppar fick Julia Taube att fundera på alternativ. Nu har hon skapat egna genusmedvetna dockor som får tummen upp av hennes egna barn.

När Julia Taubes barn fick Barbiedockor i present började hon fundera på hur de såg ut och den eventuella påverkan dockorna har på barnen.

– Vi hade i vår familj inte haft kontakt med Barbiedockor tidigare. För mig kändes de inte rätt och jag funderade över vad det var som inte kändes bra. De saknar kön men är ändå sexualiserade och speglar ett orealistiskt skönhetsideal. De har heller ingen motpol då de alla ser ut på samma sätt. För mig var det viktigt att skapa ett alternativ.

Kritik mot Barbiedockor är inte något nytt. När den amerikanska organisationen Rehabs.com för några år sedan undersökte hur Barbiedockan förhåller sig till den mänskliga kroppen konstaterade de att sannolikheten att ha ”Barbiemått” var en på 4,3 miljarder. Om Barbie skulle ha varit mänsklig skulle hennes smala midja inte ens ha plats för några organ.

Efter att ha tröttnat på att leta efter alternativ till Barbiedockorna beslöt sig Julia Taube för att tillverka egna dockor.

– Jag började titta på olika material att arbeta med och började så smått att skulptera hemma. Jag gick även med i en uppfinnarförening och funderade på olika tillvägagångssätt för att göra mina egna dockor. Tanken är att de ska representera fler människor.

Märker du någon skillnad när dina barn leker med dockorna?

– De leker helt klart annorlunda med de här dockorna. Leken är friare och mer spontan. Tidigare lekte min son med andra leksaker. När man tittar på dockor som riktar sig till pojkar är det ofta mycket muskler och allvarliga hårda ansikten. Men nu leker även min son med de nya dockorna.

Vad har du fått för reaktioner från annat håll?

– Det har mestadels varit väldigt positivt. De negativa åsikterna har kommit genom kommentarer på tidigare artiklar som skrivit om dockorna. Jag hade nog tänkt mig att det i Sverige skulle vara mer accepterat med dockor som hade könsorgan, men det är många som hakar upp sig på detta.

När det kommer till andra leksaker ser Julia Taube ett problem med tydligt könskodade produkter.

– Många föräldrar säger att deras barn får välja fritt när de ska köpa leksaker. Det är ändå tydligt hur leksaksaffärer är uppdelade. Ena sidan visar rosa förpackningar med flickansikten medan andra sidan har förpackningar i mörka färger med bilder på lekande pojkar. Det är tydliga signaler som riktas till barnen.

De egna dockorna har även stimulerat det egna lekintresset.

– Jag minns inte riktigt hur jag lekte när jag var barn, men jag har själv börjat tycka att det är kul att delta i lekarna med de egna dockorna.

Fakta: 

Julia Taube

Ålder: 35

Bor: Göteborg

Inspireras av: Mina barn

Sysselsättning: Driver Myidolls.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

Solidaritetsorkester med hopp om framtiden

Christopher Ali Solidarity Quartet är svåra att sätta fingret på. Muslimsk mystik, ökenblues och svenskt vemod är några av inslagen på debutalbumet To Those Who Walked Before Us.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu