• Sommar och ledighet är för många förknippat med att hitta på roliga saker ­ och visst finns det mycket att göra även utan, eller med lite, pengar!
Göteborgs Fria

Så semestrar du billigt i sommar

Många sparar pengar hela året för att ha råd med det där lilla extra under somrarna. Men nog går det att ha en skön semester även om du inte velat eller kunnat spara. GFT ger tips på hur du kan lifta, tälta och kalasa dig igenom sommaren!

Boende:

Klart att det kan vara roligt att se något annat än sina egna tjatiga väggar och damm i hörnen under semestern. Men förutom hotell som för många går bort direkt, är också vandrarhem, stugbyar och campingar ganska dyrt. Vad gör vi?

• Tälta! Köp eller låna ett tält, ta med dig instruktionerna, lite tålamod och tur med vädret och bege dig ut. Att tälta något dygn ingår i allemansrätten så länge det inte är en stor grupp med många tält, då kan du behöva tillstånd från markägaren. I naturreservat och nationalparker gäller särskilda regler – kolla på anslagstavlorna om, och i så fall var, det är tillåtet att slå upp tältet.

• Låna/byt! Har du en vän, släkting eller kanske mosters kusins barn som bor himla fint och ska iväg på semester? Fråga om du får låna bostaden, och erbjud dig att vattna blommor, passa katten och ta hand om posten i utbyte. Ska de inte iväg på semester? Kolla upp något roligt som händer i närheten av din egen bostad och sälj in det – sedan byter ni bostad under några dagar.

• Couchsurfa! Couchsurfing, att sova på någons soffa, föddes som etablerat begrepp 2004 och har under dryga tio år exploderat i popularitet. 10 miljoner medlemmar i runt 200 000 städer i världen använder sig av hemsidan: www.couchsurfing.com.

Ta sig runt:

• Cykla! Som ett sätt att ta sig runt – eller varför inte bara för cyklandets skull?

På swedenbybike.com till exempel kan du hitta tips på cykelleder. I Västra Götaland är Sjuhäradsrundan ett tips, där 120 av de 150 kilometrarna är bilfria. Det finns också förslag på kortare rundor för den som vill ta dagsturer.

• Lifta! Ett tips är att inte leta lift mitt inne i stan, utan gärna lite utanför på till exempel bensinmackar eller rastplatser. Liftar du längs en väg – ta med dig en skylt och skriv vart du vill åka.

• Åk avgiftsfritt! I Göteborg är linje 286, även kallad Älvsnabbare, avgiftsfri. Båten går mellan Rosenlund och Lindholmspiren, med sex till åtta minuter mellan avgångarna dagtid på vardagar. Det är dessutom, till skillnad från på spårvagnen, tillåtet att ta med cykel i mån av plats.

Vet du inte vart du vill åka – men när du är där vill du kunna ta dig runt gratis? Då är några tips på resmål att åka till Kiruna, Ockelbo eller Hallstahammar som alla har avgiftsfri kollektivtrafik. Mer info kan du till exempel hitta på planka.se.

Att göra:

• Picknick. Kanske har du din egen favoritplats – annars är Skansen Kronan, Keilers park och Masthuggskyrkan några med fin utsikt i Göteborg. Visar vädret sig från en något bättre sida än hittills finns även stranden, öarna eller varför inte Delsjön eller Bergsjön.

• Kommunens kalendarium. Många kommuner erbjuder en hel del evenemang med fri entré under sommaren, kolla på aktuell kommuns hemsida. Göteborgs hittar du på hemsidan: goteborg.se/sommarunderhallningen

• Kulturkalaset. Går av stapeln i Göteborg 11–16 augusti. Kalaset erbjuder över 1 200 programpunkter som alla har fri entré. Några av årets artister är Elissa, Markus Krunegård, Linda Pira och Vic Vem.

• Loppis. Blir ju såklart inte gratis om du köper något, men mycket roligt att bara gå runt och kolla.

• Bibliotek. Förutom det uppenbara att låna/läsa böcker på plats eller använda datorer, anordnas ofta föreläsningar och olika aktiviteter för barn.

Äta:

Äta ute blir snabbt dyrt i längden. Ha alltid med dig ett litet kit med bestick, kniv, tallrik och servetter så är du förberedd och kan äta betydligt billigare än på restaurang.

• Handla med dig. Gå till någon bra frukt- och grönsakshandlare eller bageri (eller vanlig matbutik) och köp med dig picknick. Billigare – och gott!

• Stormkök. För den ambitiöse! Tips: laga sådant som går snabbt, till exempel snabbmakaroner om du ska ha pasta, så slipper du göra av med så mycket gasol, gas eller sprit under tillagningen.

• Torka egen mat. Istället för färdigköpt frystorkat om du är borta en längre tid och inte har tillgång till affär – torka egen mat. Det blir billigare och du kan välja själv exakt vad du vill ha.

Hur: Skiva/dela dina favoritgrönsaker, lägg på plåt med bakplåtspapper och torka i ugnen i högst 50 grader, rör om då och då. Detta tar 8–12 timmar. Svamp däremot torkas bäst i rumstemperatur, skär i skivor, lägg på tidningspapper och vänta ungefär ett dygn. Detta är inte bara ett tips för vandringar förresten, utan ett bra sätt att ta tillvara frukt och grönsaker när det är säsong och går att köpa billigt, eller plocka/skörda själv. På så sätt har du billigare mat under resten av året – och kan spara pengar till nästa sommarsemester!

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

De räddar maten som annars slängs

Intervju

Sedan ett år tillbaka fylls det solidariska kylskåpet på Omställningsverkstan upp med mat som annars skulle ha kastats bort flera dagar i veckan. Då får vem som helst komma och rädda det hen vill.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu