• Åttamannabandet Räfven föddes i ett kollektiv i Örgryte, och tolv år senare har de nyligen släppt sitt sjätte studioalbum.
Göteborgs Fria

Räfven vill ge världen energi

När Johan Wejstål fyllde 25 fick han ett dragspel. Det blev startskottet för åttamannabandet Räfvens nu tolvåriga resa. Göteborgs Fria Tidning träffar tre av räfvarna över en kopp kaffe i replokalen vid Fiskehamnen i Göteborg.

– Jag började gå en nybörjarkurs på ABF med det där dragspelet. När jag satt med mina klesmer-läxor nere i källaren i vårt kollektiv, hördes det upp, och en efter en kom ner och ville vara med, berättar Johan Wejstål, och sätter tänderna i en falafelrulle.

Redan första sommaren åkte den lilla gruppen från kollektivet ut på en gatumusikturné. Det började med filminspelning på en teaterskola utanför Varberg, och vidare mot ett varuhus i Ullared, där de snart blev bortkörda av dess numera tv-kända vd.

– Vi lät nog ganska dåligt i början, lite surt sådär. Och det är det vårt namn anspelar på, ”surt sa räven...”. Sen låg vårt kollektiv i Örgryte, så vi tyckte att det passade bra att köra med lite överklasstavning, säger Johan Wejstål och skrattar.

Sedan 2003 har det alltså rullat på. För knappt en månad sedan släppte Räfven sitt sjätte studioalbum Bring back the dinos. Enligt bandet själva är skivans primära syfte att ”Vitalisera och stärka kampen för medmänsklighet och kärlek”. Trots att nästan all Räfvens musik är instrumentell, smyger sig politiska budskap in bland titlarna. På den senaste skivan inleds låten Inte min talman med vänsterpartisten Rossana Dinamarcas berömda uttalande mot sverigedemokraten Björn Söder.

– När Räfven bildades, uttalade vi för oss själva att vi inte skulle vara politiska. Men eftersom vi är politiska var för sig, är det omöjligt att det inte påverkar vår musik också. Men framför allt tänker vi nog att det är energi vi vill bidra med till världen, säger basisten Ramsus Blanck.

– För oss spelar det egentligen ingen roll var vi hämtar vår energi och inspiration från, bara det går att dansa till. På vår nya skiva har vi nog tänkt mer på dansgolvet än någonsin. Det är nog första gången vi släpper låtar som håller samma takt genom hela låten, berättar trombonisten David Fraenckel.

Att bandet består av åtta vita män på väg mot den gyllene medelålden, är ständigt närvarande för medlemmarna. Johan, David och Rasmus är överens om att könsstrukturen antagligen inte sett ut som den gör om Räfven hade bildats 2015 istället för 2003.

– När vi spelar med andra försöker vi alltid väga upp med kvinnliga artister och arrangörer, så att det inte blir ännu mer gubbigt. Men tyvärr är ju Räfven ett uttryck för hur sorgliga strukturerna är i musikbranschen, även om vi försöker jobba allt vi kan för att motverka dem, säger Rasmus Blanck

Det finns många roliga historier kring Räfven. Som den när en full man i stråhatt headhuntade dem till den japanska jättefestivalen Fuji Rock när de stod och spelade längs en av gatorna på Glastonburyfestivalen 2008. Eller när ett av deras mer fanatiska fans åkte ända från Japan till Lidköping för att se dem spela. Gemensamt för alla deras historier verkar vara att de trivs med varandra, och att de håller ihop trots att flera av medlemmarna har andra band, har flyttat från Göteborg eller som Rasmus Blanck, jobbat på sin avhandling i logik. I sommar bär det av på japanturné för fjärde gången, men först blir det förstås en hemmaspelning på Pustervik den 26 juni och på Verket i Karlstad dagen efter.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konst som en del i tillfrisknandet

Sedan januari finns det en konstateljén på Sahlgrenska psykiatri affektiva. ”Många av patienterna uttrycker att de känner en läkande effekt av måleriet”, säger Stefan Karlsson.

Göteborgs Fria

Irene Andersen spänner musklerna

Stora muskler är okej. Om de sitter på en man. Varför är det så? GFT träffar bodybuildaren Irene Andersen för att prata om kroppsnormer och om hennes medverkan i dokumentären Too big for the world.

Göteborgs Fria

Spinn tar sig an åldrandet

Nya lokaler och ny föreställning. GFT hälsar på hos danskompaniet Spinn dagarna innan premiären av Gård av träd.

Göteborgs Fria

Allt ljus på Stina Velocette

Stina Velocette tar steget till att bli soloartist. Två singlar har släppts under året och nu väntar vi alla på den kommande ep:n Motljus.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu