• Varken Sadiya Mohamed (tv) eller Hanna Ahmed (med sonen Elias) kunnat föreställa sig att bostadsbristen skulle göra de skulle hamnade på ett härbärge. Foto: Elin Schwartz
  • Bygg! Det är Sadiya Mohameds (tv) uppmaning till Göteborgs politiker. Annars riskerar fler att liksom hon, Hanna Ahmed och sonen Elias, att bli bostadslösa.
  • Varken Sadiya Mohamed (tv) eller Hanna Ahmed (med sonen Elias) kunnat föreställa sig att bostadsbristen skulle göra de skulle hamnade på ett härbärge.
Göteborgs Fria

”Min son undrar varför vi inte har något hem”

Sökandet på Boplats gav inte resultat. Nu bor Sadiya Mohamed, Hanna Ahmed och deras respektive barn på ett boende för hemlösa.

– Det är otryggt för barnen att behöva flytta hela tiden, säger Sadiya Mohamed.

Det var när Sadiya Mohamed, 31 år, flyttade hem till Sverige från England för två år sedan som allt började. Hon hade flyttat till London som äventyrssugen 19-åring, jobbat där på en rad olika ställen och så småningom fått tre barn.

Tillbaka i Sverige bodde hon och barnen Adnan, 6 år, Adam, 5 år och Hannah, 3 år, hos vänner och i tillfälliga andrahandslägenheter i början. Under tiden sökte Sadyia bostad, både i Göteborg och i andra kommuner. Två år gick, utan någon resultat på Boplats, och situationen blev ohållbar. Inte heller några andrahandslösningar dök upp och det hade börjat tära på vänskapsrelationerna att bo hemma hos dem. Sadiya vände sig till Socialkontoret i Angered och bor nu på ett boende för hemlösa, i Lundby.

– I London hade jag aldrig problem att hitta boende, jag trodde aldrig att det är så här svårt i Göteborg, inte en chans, säger Sadiya.

Vi träffas tillsammans med grannen Hanna Ahmed i Hannas rum på härbärget i Lundby. Bostaden består av ett rum, en sovalkov, en toalett och en kokvrå. Förutom en babystol och några leksaker syns få personliga tillhörigheter. Mitt under samtalet kommer personal in och mäter och kontrollerar väggarna.

– Man vet aldrig när någon kommer in. Vi lever här, men det är inget hem, säger Sadiya.

Hanna brygger kaffe, med sonen Elias, 8 månader, på axeln. Andra sonen, Adam, 10 år, är i skolan.

– Adam undrar ofta varför vi sover på olika ställen hela tiden. Han frågar ”varför har vi inget hem mamma, alla andra i skolan har ju hem”. Han undrar ibland om det är hans fel att det är så här.

Hanna och barnen kom till Sverige från Somalia för tre år sedan. De första åren bodde de hos Hannas syster och hennes fyra barn i en trea i Hjällbo. Hanna sökte lönlöst efter en egen lägenhet. I februari i år kände systern att det blev för mycket att bo alla sju i lägenheten.

– Jag förstår henne, hon levde ett bra och organiserat liv och så kom vi och invaderade hennes lägenhet.

Genom socialkontoret i Angered fick de hjälp att flytta in på ett vandrarhem vid Ullevi Norra och sedan vidare till boendet för hemlösa i Lundby.

– De (socialtjänsten) har redan sagt till mig att vi måste flytta snart igen, så fort det finns något ledigt rum på något ”upphandlat” ställe. Men jag vill inte flytta, säger Hanna, som menar att det är konstigt att Sverige ger ut uppehållstillstånd, när det inte finns bostäder.

Inte heller Sadiya vet hur länge hon och barnen får bo kvar.

– Vi får bara veta för en månad i taget, sedan är det nytt möte där de bestämmer igen. Man har inte något att säga till om. Det är väldigt påfrestande för barnen att flytta hela tiden.

Den lilla trygghet de skapar på ett nytt ställe rycks bort hela tiden, säger Sadiya.

Livet just nu består av resande och flyttar, mellan boenden i först i Hammarkullen, sedan Majorna och nu Lundby och till förskolan i Hammarkullen. Att byta till en närmare förskola är inte lönt när familjen hela tiden måste flytta.

– Både jag och Hanna är ensamstående, så det är extra tufft. Om ett barn är sjukt måste alla vara hemma – jag kan inte ta med det sjuka barnet på spårvagnen.

De ständiga flyttarna gör det svårt för barnen att ha fritidsaktiviteter.

– De kan inte ta hem vänner. Snart är det sommarlov, då blir det svårt. Man känner sig misslyckad som förälder, säger Sadiya.

Hon säger att hon kan tänka sig att flytta var som helst i Sverige, medan Hanna helst vill bo i Göteborg, för att bo nära sin syster.

Vad vill ni att Göteborgs Stad ska göra?

– Det behövs långsiktigare lösningar, det behöver byggas mycket mer, annars kommer fler vara bostadslösa om fem år än i dag, säger Sadiya. Det hände mina barn, och kan hända dina barn eller politikernas barn. Något måste göras, det här riskerar att påverka barnen livet ut.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

274 barn är hemlösa i Göteborg

I Göteborg finns 274 barn som inte har något hem att gå till efter skolan. Istället bor de på vandrarhem, härbärgen eller andra kortsiktiga lösningar, visar GFT:s kartläggning. Orsaken: bristen på hyresrätter.

Göteborgs Fria

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

Forskare kräver nytt klimatmål

2 eller 1,5 grader. Det kan låta lika men innebär stora skillnader när det gäller den globala uppvärmningen, visar ny forskning.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu