Skånes Fria

Uppdrag: sök sovande EU-migranter

Klagomål från allmänheten och farhågor om att nya läger ska växa upp gör att polisen i Malmö ändrar kurs. Alla som tillbringar natten i parker ska köras bort.

Det har alltid varit förbjudet att campa i Malmös parker men sedan årsskiftet har polisen börjat följa reglerna hårdare. Patruller som jobbar nattetid ska numera i mån av tid söka upp sovande migranter och se till att de ger sig av.

Carl-Axel Andersson är kommissarie på polisen i Malmö och ansvarar för arbetet. Han menar att det inte handlar om EU-migranter specifikt utan om alla som sover i parker.

Bakgrunden till agerandet är däremot direkt kopplad till EU-migranterna och en ny strategi för att sätta stopp för nya läger på ett tidigt stadim. Den grundar sig bland annat på klagomål från allmänheten, speciellt kopplat till Pildammsparken-

Hur går det till?

– De [poliserna] ska säga till att de inte får sova där och avbryta en brottslig handling. Sen får vi ta kontakt med kommunen som ska skicka ut socialjoursgruppen.

Var går gränsen? Får man sova på en parkbänk några timmar?

– Vi har inte dragit någon gräns och inte gett några klara direktiv. Man får göra en bedömning från fall till fall.

Enligt Carl-Axel Andersson arbetar hans kollegor i Trelleborg på samma sätt men han är osäker på övriga skånska polisområden. Myndigheten arbetar just nu centralt med att ta fram nya riktlinjer för hur polisen som helhet ska agera i framtiden.

Fakta: 

Ur Malmö stads ordningstadga

”Camping, det vill säga tillfälligt boende i tält, husvagn, husbil och/eller annan anordning i samma syfte, får inte ske utan polismyndighetens tillstånd, inom andra områden än den härför iordningställda campingplatsen i Sibbarps badpark.”

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Spelet om migranterna

Sena beslut kring nattlokaler för EU-migranter skapade kritik och konflikter.

Skånes Fria

”Det finns inget facit”

Sociala resursnämndens ordförande Carina Nilsson (S) är i stort sett nöjd med hur situationen för EU-migranterna har lösts.

Skånes Fria

Lägret fortfarande hotat av vräkning

Kronofogden misslyckades med att vräka EU-migranterna på Norra Sorgenfri och ärendet betraktas som avslutat. Samtidigt hotar kommunen ägaren med böter.

Skånes Fria

Frivilliga varnar för en akut situation i vinter

Malmö stad vill inte ta något ansvar för att sätta tak över huvudet för bostadslösa EU-migranter. Men när vintern kommer och kommunens insatser uteblir går istället frivilliga in med hjälp.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu