Göteborgs Fria

Egensinnig festival med något för alla

På lördag är det dags för den åttonde upplagan av Kåken Larmar, den årliga kulturfestivalen på Kulturhuset Kåken. Robin Palmqvist, producent på Kåken, berättar om årets festival.

Kan du berätta om vad som händer på lördag?  

– Det är en mixfestival där vi gör ett försök att samla den löpande verksamhet vi har på Kulturhuset Kåken under ett år och koka ner den på en dag. Vi är ett kulturhus för alla åldrar, och med alla möjliga konstnärliga uttryck, allt man kan tänka sig i princip. På lördag blir det ett ganska gediget program, med bland annat schablonmålning för barn, scenkonstprogram med musik och improvisationsteater och möjlighet att prova på graffiti och skejt för ungdomar. Vi kommer också att få besök av Vanessa Liftig, som är en lokal artist som har samarbetat med The Wu Tang-Clan, och av Mattias Hellberg som spelar med Håkan Hellströms band och Nationalteatern.

– Vi kommer också att ha litteraturbingo, ett eget koncept som vi uppfann i år, vi tror att vi är först i alla fall. Det är en ganska avslappnad och långsam form av bingo, med bingobrickor som istället för nummer har litterära citat. Sedan kommer en uppläsare plocka upp böcker slumpvis och läsa stycken. Poängen är att man ska ta åt sig av litteraturen, och samtidigt hålla koll på om stycket dyker upp på ens bingobricka.

Ni kallar det en egensinnig festival ­– varför? 

– Det tar dels avstamp i att vi arbetar med sådana typer av scenarrangemang som kanske är lite för små för de större festivalerna, men samtidigt är det i professionella sammanhang man kan se dem. Många andra festivaler vågar kanske inte satsa på sådant som är up-and-coming, eller steget innan up-and-coming. Det handlar också om den mix vi har som är väldigt svår att hitta på andra festivaler.

Vad kan besökarna förvänta sig?

– Även om besökaren kommer av en särskild anledning, att man har spanat in någon speciell punkt i programmet, så tror jag att de kommer att få någonting annat med sig när de går härifrån. Det är ett litet område med mycket som händer, och det kommer finnas frestelser runt omkring nära till hands.

Fakta: 

Lördag 30 maj

Kåken Larmar är en kostnadsfri kulturupplevelse med intentionen att förutsättningslöst blanda och korsbefrukta olika konstnärliga uttryck.

Kl 12-17, Fri entré, Kålltorpsvägen 2

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vikingatiden var varken rasistisk eller patriarkal

Enligt den senaste forskningen var vikingar mycket mer än starka krigiska män. Nu ska forskarna studera vikingafenomenet på djupet med hjälp av reenactmentgrupper och 50 miljoner kronor från Vetenskapsrådet.

Landets Fria

© 2023 Fria.Nu