• En malaysisk polis står vakt vid gränsen Wang Kelian mellan Thailand och Malaysia. Malaysiska myndigheter har nyligen upptäckt 139 misstänkta gravar i en serie övergivna fångläger i området, där burmesiska flyktingar hållits fångna av människohandlare.
Fria Tidningen

Dödsläger för migranter upptäckt

Fångläger med massgravar med flyktingar från Burma och Bangladesh har hittats vid den thailändska och malaysiska gränsen. Nu menar människorättsorganisationer att lokala myndigheter känt till lägren sedan länge utan att agera.

Ett antal massgravar och misstänkta läger för människohandel har hittats längs den malaysiska gränsen till Thailand. Massgravarna fruktas innehålla kvarlevorna av burmesiska och bangladeshiska flyktingar som alla tros tillhöra rohingyas, den statslösa muslimska gruppen som finns i både Burma och Bangladesh.

Malaysiska tidningar har rapporterat att omkring hundra kroppar har upptäckts vid läger i norra delen av landet som används av smugglare för att hålla flyktingar och invandrare fast mot sin vilja. Malaysias inrikesminister Ahmad Zahid Hamidi säger till the Guardian att utredarna är osäkra på hur många kroppar det rör sig om men bekräftar att det rör sig minst ett hundratal. Han säger också att lägren förmodligen har existerat länge och att malaysiska invånare med största sannolikhet varit inblandade i smuggelnätverken.

– Jag misstänker att lägren har använts under minst fem år – de har funnits under en ganska lång tid.

Att gränsen mellan Thailand och Malaysia är ett nav för människosmuggling och ren slavhandel står klart – den täta djungeln i södra Thailand och norra Malaysia är en viktig väg för smugglare att föra människor till Sydostasien med båt från Burma. Vid ankomsten överlämnas flyktingarna till andra människohandlare i läger, där de utsätts för brutal behandling och deras familjer tvingas betala lösensummor för att de ska släppas fria. Phil Robertson är biträdande chef för Human Rights Watch i Asien och säger till the Guardian att det är osannolikt att myndigheterna i de bägge länderna inte känt till lägrens existens.

– Dessa läger och den brutalitet som drabbar människorna som hålls där är knappast en hemlighet för myndigheterna på båda sidor om gränsen. Det enda sättet som de här kan fortsätta är med stöd av militär, polis och politiker som antingen är direkt involverade eller betalas att titta åt andra hållet.

Malaysiska myndigheter har tidigare förnekat fånglägren men har nu bekräftat att de känt till deras existens. Samtidigt försvarar man sig mot kritiken att inga åtgärder satts in tidigare.

– Vi har byggt upp information och bevis för att kunna fälla de skyldiga, sa den nationella polismästaren Khalid Abu Bakar till lokala medier nyligen och lovade tuffa åtgärder mot alla malaysier som varit inblandade. Hittills har tre lokala thailändska poliser och en burmes gripits misstänkta för människohandel.

Men myndigheternas oförmåga att hantera situationen är något som kritiserats länge. Redan 2009 konstaterade en rapport från den amerikanska senatens kommitté för utrikesförbindelser att ett par tusen burmesiska migranter hade fallit offer för människohandel när de flytt över den Malaysiska gränsen till Thailand. Malaysia har också rankats som topp tre över de länder som är sämst på att stoppa människohandeln, enligt Amerikanska utrikesdepartementets årliga rapport om trafficking.

– Redan för tio år sedan rapporterade vi om dessa typer av läger. Vi förmedlade informationen till lokala myndigheter men ingen uppföljning gjordes, säger Matthew Friedman, förre detta chef för FN:s projekt om människohandel, till the Guardian.

Samtidigt som utredningen kring massgravarna pågår driver fortfarande tusentals migranter runt på övergivna flyktingbåtar i Andamanhavet, de flesta på flykt från Burma. Malaysia och Indonesien har nyligen sagt att de tillåter flyktingarna att komma i land temporärt och har beordrat sin militär att rädda människor i sjönöd. Thailand har dock sagt att man inte kommer att tillåta migrantbåtarna att komma i land, men premiärministern Prayuth Chan-ocha sa nyligen att den thailändska flottan ska hjälpa till med medicinska behov till havs.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu