• Nyanlända flyktingar som lyckats ta sig i land får medicinsk behandling i ett provisorisk tält i Langsa, Indonesien.
Fria Tidningen

Flyktingkris – 8 000 flyter omkring på Andamanhavet

Tusentals människor på flykt befinner sig just nu i ett gränsland mitt ute i Andamanhavet – varken Thailand, Indonesien eller Malaysia är villiga att släppa i land flyktingbåtarna. ”Ett ping-pong-spel med människoliv” har människorättsorganisationer kallat det för.

FN:s flyktingorganisation UNHCR uppskattar att omkring 8 000 flyktingar befaras driva omkring på havet utanför Thailand, Malaysia och Indonesien. Men inget av länderna vill ta emot flyktingbåtarna, som lämnats åt sitt öde av människosmugglare. USA:s utrikesminister John Kerry krävde nyligen att länderna i regionen skulle öppna sina hamnar och erbjuda tillfälligt skydd åt flyktingarna. Ett krav som inte har hörsammats – under de senaste dygnen har istället båtar som nått land bogserats tillbaka ut till havs. Företrädare för militärjuntan i Thailand har bland annat sagt att man inte tänker underlätta för flyktingbåtarna, då man är rädd för att fler flyktingar skulle innebära en börda för landet.

– Det thailändska folkets behov kommer först och vi kommer inte att ta några beslut som påverkar välfärden och säkerheten i landet, sa överste Sansern Kaewkamnerd, vice regeringens talesman, på måndagen, enligt Channel News Asia.

En stor del av flyktingarna på båtarna hör till rohingyaminoriteten i Burma, som enligt FN är en av världens mest förföljda folkgrupper. Mer än 100 000 människor uppskattas ha lämnat Burma sedan våldet och förtrycket mot minoriteten eskalerade för tre år sedan. Och på flyktingbåtarna råder en fruktansvärd situation. En läkare i den Indonesiska staden Langsa berättar för Channel News Asia om hur patienterna beskrivit vidriga scener ombord.

– När maten började ta slut började folk slå varandra med plankor. Flera dog och många har huvudskador, säger läkaren.

Den 29 maj har Thailand kallat till ett större möte där 15 länder i regionen samt USA ska delta. Men nyckellandet Burma har sagt att de inte kommer att delta ifall man nämnder ordet Rohingyas i inbjudan eller under konferensen. Tills dess är situationen för de människor som befinner sig ute till havs fortfarande oviss. UNHCR har uttryckt stor oro för situationen och säger i ett uttalande att ländernas vägran att hjälpa båtflyktingarna snabbt kan leda till en ”humanitär katastrof av enorma proportioner”.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu