Göteborgs Fria

Issa gör motstånd genom musiken

En kväll om den arabiska våren med fokus på kultur och de kvinnliga kulturutövarna. Kvällen kretsar kring kriget i Mellanöstern. Om allt hemskt. Men även om allt hopp, säger Kristina Issa som arrangerar Arabic Spring.

I december 2010 tände den tunisiske arbetslöse akademikern Mohammed Bouazizi eld på sig själv efter att polisen beslagtagit hans grönsaksvagn. En protest mot sina egna levnadsvillkor, och starten på en motståndsvåg mot odemokratiska styrelseskick och ojämlika levnadsvillkor längs hela den arabiska halvön. Den massiva proteströrelsen ledde på sina håll till demokratiska reformer och regimskiften, men också till ökade konflikter mellan etniska och religiösa motsättningar. I Syrien ledde motsättningarna till ett inbördeskrig vars omfattning är en humanitär katastrof med hundratusentals döda och miljontals på flykt. För alla de syrier som tvingats se sitt land slås sönder har de senaste åren varit en kamp, en kamp som i Kristinas Issas fall har vuxit till ett motstånd genom musiken.

Kristina Issa verkar ha en drivkraft som krossar det mesta av motstånd. Hon är harpisten, pianisten och sångerskan som blev antagen vid det individuella musikerprogrammet på Göteborgs Universitet redan som nittonåring. Som jobbar med Popkollo för att stärka unga tjejer i deras musicerande, och som i höstas släppte sin debutskiva Afraid of Whales tillsammans med sitt band Issa. Och i kväll, arrangerar Kristina Issa kulturevenemanget Arabic Spring på Stora Teatern.

– Kvällen handlar om hopp och förståelse. Om att visa det som egentligen är vackert i de länder där allt hopp om framtiden är förlorat. Och det handlar om att ha fått privilegiet att vara fri och växa upp i det här landet där jag kan skapa musik, musik som motstånd, säger Kristina Issa när vi slagit oss ned i ett rum på Musikhögskolan som är helt belamrat av instrument.

Tanken med Arabic spring har Kristina haft under flera år. Född och uppvuxen i Katrineholm men med djupa rötter i Syrien har hon velat skapa en kväll där olika former av kultur kan skapa ett rum för dem som inte har rätt till en egen röst.

– Det är så viktigt att får göra detta på en stor institution som Stora Teatern. Att skapa en plats för de som har kommit hit till Sverige från förtryck, vare sig det var igår eller längesen. På det sättet kan vi öka mångfalden, och skapa ett större rum där fler kan få ta plats.

Förutom Issas nyskrivna material kommer publiken även att få ta del av den prisbelönta dokumentärfilmen Women on Walls, om kvinnliga gatukonstnärer i Kairo och Dj-Magnolia som spelar arabisk pop.

– Vi samarbetar med Arabiska kulturföreningen och musiker mot rasism, så förhoppningsvis kommer vi att kunna locka många olika grupper som delar visionen om en bättre värld.

För Kristina Issa är drivkraften att skapa musik något större än hennes eget konstnärskap. Hon vill stå upp för dem som inte själva får rätten att uttrycka sig genom konsten, vare sig det handlar om kvinnliga musiker i Sverige eller konstnärer i Syrien. Konserten med Issa som är kvällens huvudnummer kommer att bli en explosion i både ljud och bild, bland annat genom att videokonstnären Donovan von Martens specialgjorda visuals som ska projiceras på scenen.

– Vi har jobbat ganska mycket med något som kallas Happy explosions. Att göra något som vanligtvis är så förknippat med krig och mörker till något fint, som kan förstärka och lätta upp musiken.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konst som en del i tillfrisknandet

Sedan januari finns det en konstateljén på Sahlgrenska psykiatri affektiva. ”Många av patienterna uttrycker att de känner en läkande effekt av måleriet”, säger Stefan Karlsson.

Göteborgs Fria

Irene Andersen spänner musklerna

Stora muskler är okej. Om de sitter på en man. Varför är det så? GFT träffar bodybuildaren Irene Andersen för att prata om kroppsnormer och om hennes medverkan i dokumentären Too big for the world.

Göteborgs Fria

Spinn tar sig an åldrandet

Nya lokaler och ny föreställning. GFT hälsar på hos danskompaniet Spinn dagarna innan premiären av Gård av träd.

Göteborgs Fria

Allt ljus på Stina Velocette

Stina Velocette tar steget till att bli soloartist. Två singlar har släppts under året och nu väntar vi alla på den kommande ep:n Motljus.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu