• Två barn i ingenmanslandet mellan den syriska och libanesiska gränsen, utanför staden Arsal. Från Syrien kommer många av de barn som tar sig till Sverige, direkt från väpnad konflikt till i värsta fall boenden som drivs av ekobrottslingar.
Göteborgs Fria

Ekobrottslingar upptäckta – ville driva asylboende för barn

Oseriösa företag och ekobrottslingar har upptäckts i Göteborg när de har försökt få avtal om att driva boenden för ensamkommande flyktingbarn, kan GFT avslöja.

– Vi har sett att det finns många som ser detta som ett lätt sätt att tjäna stora pengar genom att erbjuda olika former av boenden för ensamkommande barn. Vi försöker hjälpa till med att hålla de värsta lycksökarna borta, säger Helena Lans, från Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet, i Göteborg.

Allt fler barn och unga kommer ensamma som flyktingar till Sverige. År 2004 kom 388 personer under 18 år, jämfört med 7 049 personer år 2014, enligt Migrationsverket. De flesta kom från Syrien och Eritrea. Migrationsverket anvisar barnen till olika kommuner, och det är kommunernas ansvar att ordna boenden, i egen regi, att upphandla boenden från andra aktörer eller att placera hos familjehem. Till Göteborg väntas 500 barn komma i år. Det skapar ett stort behov av boenden. Men nu berättar Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet för GFT om hur ekobrottslingar försöker ta sig in på marknaden.

– Det handlar mest om olika former av ekobrottslighet, inte om kriminella gäng till exempel även om det kan finnas kopplingar till sådana nätverk. Men i första hand handlar det om olika former av brott mot välfärdssystemet, säger Helena Lans.

Hur många bolag det handlar om, eller bolagens namn, vill inte Kunskapscentrum berätta, utan hänvisar till sekretess. Men de brister som centret har hittat i sina granskningar är bland annat att bolag har fuskat med sin redovisning och bolag som har försökt få avtal med kommunen, trots att de saknat de tillstånd man måste ha. Annat som har upptäckts är bolag som har uppgett att boendet ska vara i en viss fastighet – som bolaget inte alls äger.

– De försöker få till avtal på falska förespeglingar, och visar upp en fastighet men placerar barnen någon annanstans. Man får hoppas att inte barnen far illa, säger Helena Lans.

Fusket påverkar också skattebetalarna.

– Det är ett stort problem eftersom det är mycket skattepengar det handlar om, om de hamnar fel sätts demokratin ur spel.

Ett stort problem, enligt Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet, är att kontrollerna av verksamheterna brister.

– Socialtjänsterna i stadsdelarna har ofta panik att hitta boenden och det är inte alltid de gör kontroller eller har kunskap om vilka som ligger bakom. Problemen ser liknande ut i flera närliggande kommuner och i vissa kranskommuner görs nästan inga kontroller alls, där är det verkligen panik, säger Helena Lans.

För att få driva boende för ensamkommande måste man ha ett tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för att driva ett så kallat Hem för vård och boende, HVB. IVO granskar också ansökande företag innan besluten. I Göteborg görs utöver det även granskningar av Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet – som har lyckats upptäcka flera oseriösa bolag i tid, det vill säga innan de fått teckna avtal med socialtjänsten. Men i andra kommuner saknas motsvarande granskning. Enligt Helena Lans innebär det att man riskerar att missa kopplingar till organiserad brottslighet.

– IVO tittar främst på utdrag ur belastningsregistret och om man uppfyller IVO:s krav på att driva HVB-hem , till exempelt avseende utbildningskrav på föreståndaren. Men de ser inte kopplingar till andra verksamheter eller personer. Vi gör en mer grundlig kontroll av vem som står bakom verksamheten, granskar styrelse och deras eventuella tidigare erfarenhet av gamla konkurser, domar etcetera.

Efter sommaren kan en del av problemen lösas, eftersom ett så kallat ramavtal för boenden för ensamkommande barn ska vara klart i Göteborg. Ett ramavtal är är en generell överenskommelse för framtida avtal, och villkoren för de produkter eller tjänster som ska levereras. Avtalet tecknas med utvalda bolag eller organisationer.

– I dag finns inget ramavtal, men Göteborgs Stads Upphandlingsbolag håller på med upphandling av boende för ensamkommande barn och ungdomar. Anbudstiden har nu gått ut och förhoppningsvis kommer de företag som blir upphandlade vara mer kvalitetskontrollerade på djupet, än vad socialtjänsten tidigare har gjort när de själva gått ut och gjort direktupphandlingar i panik, säger Helena Lans.

Som GFT tidigare rapporterat om finns dock ett internt förslag inom kommunen att skära ner på Kunskapscentrums verksamhet med drygt en halv miljon kronor, vilket drabbar just granskningen av kommunens förvaltningars och bolags inköp.

Fakta: 

Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet

Kunskapscentret är är en verksamhet som finansieras av Göteborgs stad, men som drivs i samarbete med elva statliga myndigheter, bland andra Polisen, Skatteverket, Säpo och Ekobrottsmyndigheten. Bland annat jobbar centret med att granska Göteborgs stads upphandlingar så inte kommunens förvaltningar och bolag gör affärer med företag som är kopplade till organiserad brottslighet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

De vill förändra attityder kring fibromyalgi

Mellan 250 000 och 300 000 personer i Sverige, framför allt kvinnor, är drabbade av den dolda folksjukdomen fibromyalgi. Sonja David och Marika Elisabethsdotter berättar om livet med sjukdomen.

Fria Tidningen

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

© 2025 Fria.Nu