Recension


Musik
Again & again
Artist: Spjärnsvallet
Bolag: Omlott

  • Christer Bothén, Bengt Berger och Nikke Ström i Spjärnsvallet är aktuella med skivan Again & again. Tidigare var även Kjell Westling med i bandet. Releasespelningen är på Folk den 20 maj.
Göteborgs Fria

Spjärnsvallet lever upp på nytt

Spjärnsvallets skiva Again & again är värd att lyssna på om och om igen, skriver Tobias Magnusson.

Medlemmarna i Spjärnsvallet – Bengt Berger, Kjell Westling, Christer Bothén och Nikke Ström – är mer kända för deras inblandning i grupper som Arbete & fritid, Archimedes Badkar och Nynningen. Deras självbetitlade debutalbum från 1975 är ett mästerverk som få utanför den initierade jazzvärlden känner till. Och det är synd. Kanske beror det på att skivan inte blivit återutgiven. De som stöter på ett exemplar bland skivbackarna kan skatta sig lycklig. För mig är det en klassiker som jag håller lika högt som Don Cherrys mytomspunna Sverigeskiva Organic music society från 1972.

Skivan Again & again innehåller överblivet material från debutskivan, alternativa tagningar av Haga och Pojkarna, tidiga Innocense, från 1973 och även en nyinspelad låt, Again.

Likt Don Cherry sökte Spjärnsvallet byggstenar till sina kompositioner från olika kontinenter. På Again & again går det att höra influenser från Indien, Marocko, Ghana och Mali, vilka förenades med svensk folkton och avantgardistisk jazz för att resultera i en högst spirituell och utlevande musik.

Again & again är en så rik och helgjuten skiva att det är onödigt att nämna några enskilda låtar, men för tillfället återvänder jag gärna till inledande Djinna Mossouw, som bygger på Bothéns fina spel på ballani, ett xylofonliknande instrument, den skulle för min del kunna pågå hur länge som helst.

De alternativa versionerna av Pojkarna och Haga är strålande och har inte förlorat varken vitalitet eller kraft genom åren som gått sedan de ursprungligen skrevs av Bothén på sjuttiotalet.

Intressant är även den tidigare outgivna The Jungle, vilken är mer förankrad i jazzen och har inslag av Ornette Colemans The jungle is a skyscraper.

Den stillsamma och poetiska Again bryter av något från det övriga materialet, det är även den enda nyinspelade låten. Genom att improvisera runt låtar gruppen brukade spela, bland annat Desireless av Don Cherry, är det en fin hyllning till Kjell Westling, som gick bort 2010.

Förra året gavs den här skivan ut på cd genom Bengt Bergers egna bolag Country and eastern. Den limiterade återutgivningen av Omlott känns ändå motiverad då albumet denna gång får en mer attraktiv presentation genom vinylformatet med ett tilltalande omslag signerat Johannes Brander.

Titeln säger Again & again. Jag lyssnar och lyssnar igen. Om och om igen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Drabbande kärleksbudskap från Blameful Isles

Recension

Blameful Isles is dope! Det skrev Talib Kweli på sitt Facebookkonto efter att ha upptäckt det svenska bandet Blameful Isles. Så rätt han har i detta. Lysande på de tre föregående albumen och än bättre på nya dubbelalbumet Pleroma, skriver Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

De tar ett andetag tillsammans

Recension

Bakom Luft står saxofonisten Mats Gustafsson och säckpipeblåsaren Erwan Keravec. Inhale är deras debutskiva.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu