• Petra Nilssons två första böcker har redan kommit ut. Den tredje har hon skrivit klart.
  • I Ebbe leker familj möts barnens olika föreställningar om vad en familj är och borde vara.
Fria Tidningen

Petra skrev boken hon saknade

På föreningen Femmis särskilda lista över stjärnfamiljsböcker står Ebbe och ägget allra högst upp. I veckan kommer just den andra boken om Ebbe ut. Fria Tidningen ringde upp författaren Petra Nilsson, som har bokrelease på söndag.

Den första boken om Ebbe kom ut förra året. Den handlar om Ebbe, som bor med sin mamma och ska få ett syskon. Precis som Ebbe har syskonet kommit till med hjälp av en donator. Genom berättelsen utforskar Ebbe hur ett barn blir till och alltså hur donation fungerar.

Att bokens författare Petra Nilsson skulle skriva en barnbok var inte alls något självklart. Hon är själv ensamstående mamma till två barn som kommit till genom insemination och hon saknade böcker som handlade om ensamstående föräldrar och donation.

– När min son var fyra år ungefär började det komma frågor från andra barn. ”Var är din pappa” och sådant. Så jag ville ha en barnbok med en familj där det inte finns någon pappa men där man också tar upp det här med donatorn. Jag hittade ingen barnbok som handlade om det här, så jag fick skriva den själv, säger hon och skrattar.

Det var inte helt enkelt att veta hur man faktiskt skriver en bok för mindre barn. Men Petra Nilsson visste ungefär vad hon ville ha och hon antog utmaningen.

– Jag har ju läst mycket barnböcker, så man registrerar hur de är skrivna. Det svåra var att inte skriva en faktabok, men ändå få med det barnen har frågor om.

Genom att låta Ebbes mamma vara gravid i boken fick Petra Nilsson ett naturligt tillfälle att berätta om donation eftersom ett blivande storasyskon undrar en massa om hur den nya bäbisen blir till. Hon låter även Ebbe hitta ett eget ägg, men han önskar sig hellre en orm än en bäbis.

Nu kommer alltså den nya boken om Ebbe ut, Ebbe leker familj. Där tar Petra Nilsson steget bort från frågan om donation. Det är istället en berättelse om en familjelek på Ebbes dagis.

– Det var faktiskt min förläggare som frågade mig om jag inte kunde skriva mer. Och jag har hört så många roliga saker som barn säger om det här med att bilda familj. Det ville jag använda mig av, säger hon.

Barnen i boken har ganska olika syn på vad som behövs för att vara en familj. Några tycker att det behövs två föräldrar. Ebbe tittar skeptiskt på dem. Det verkar så krångligt och bråkigt med flera mammor. ”Allvarligt, det är bättre med en förälder”, säger han.

– Det finns ju argument om att det är bättre med två föräldrar, men det är inte säkert att barnen tycker det. Jag tror att barnen tycker att just det de har är det bästa. Det är lite av mitt inlägg i diskussionen, säger Petra Nilsson.

Själv skulle hon vilja se fler böcker om stjärnfamiljer som framför allt berättar en bra historia. Det är viktigt för att barnen ska vilja läsa och återkomma till berättelserna.

– Många av de här böckerna är mer av faktaböcker om olika sorters familjer. Vi har läst dem, men oftast bara en gång. Jag tror att det är böckerna med en historia i som barnen vill återvända till och som de kan fastna i. Det är jättebra att de andra böckerna finns, men för mig har berättelsen varit det viktiga, säger Petra Nilsson.

Har du fått något gensvar efter Ebbe och ägget?

– Vi tänkte ju att den riktade sig till en ganska liten målgrupp, men boken har verkligen sålt över förväntan. Jag tror att två kvinnor i en relation också köper boken eftersom den tar upp det här med en donator. Olika förskolor har hört av sig, de tycker det är bra att kunna uppmärksamma även den här typen av familjer.

Petra Nilsson avslöjar att det redan finns en tredje bok om Ebbe, även om hon inte har hunnit prata med förlaget om den. Just nu är det den andra boken som krävt all uppmärksamhet. På söndag blir det nämligen releasefest för Ebbe leker familj i Stockholm. Då bjuder organisationen Femmis in till barnboksfest för stjärnfamiljer på Tranströmerbiblioteket vid Medborgarplatsen, där alla kan låna böcker med stjärnfamiljstema.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Femmis tar sikte på barnkulturen

Kampen för ensamståendes rätt att få barn med insemination börjar ge resultat. Men det finns mycket kvar att arbeta för.

Fria Tidningen

Katitzi är tillbaka

Böckerna om Katitzi har betytt mycket för att synliggöra romerna. Nu kommer de i nyutgåva.

Fria Tidningen

Ny barnbok om omställning

Ingen är för liten för att göra skillnad, menar författarna Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg.

Landets Fria

© 2023 Fria.Nu