• Karin Nyberg i Femmis önskar att stjärnfamiljerna ska få bli en naturlig del av barnkulturen.
Fria Tidningen

Femmis tar sikte på barnkulturen

Femmis är den svenska organisationen för ensamstående som fått barn via insemination. Snart ändras lagen och insemination blir tillåtet i Sverige. Då siktar Femmis vidare i sitt arbete. Nästa arrangemang är en barnboksdag i Stockholm.

Femmis är föreningen vars namn ska uttydas Frivilligt ensamstående mammor med insemination/IVF. De har officiellt funnits i tio år och har nu ungefär 800 medlemmar. Föreningens uppgift är att vara en kontaktyta för medlemmarna och deras barn. De arbetar också för att förändra lagstiftningen och driva opinion.

– En av de stora aktiviteterna vi satsar på är läger. Det är ungefär hundra medlemmar som åker på dem varje år, och vartefter barnen i föreningen blir äldre får vi utveckla verksamheten, säger Karin Nyberg, som är aktiv i Femmis.

Lokalt håller medlemmarna egna träffar. I Göteborg har Femmis en öppen lekskola som är populär och verksamheten växer allt eftersom det blir vanligare med insemination. Den kanske största frågan Femmis arbetat för så här långt är en lagändring som ska göra det tillåtet att inseminera i Sverige. Tidigare har blivande mammor tvingats åka till Danmark och andra länder. En ny lag är nu på väg att bli verklighet.

– Vi har försökt vara så delaktiga som möjligt i arbetet med lagen. Nu blickar vi framåt och då behöver vi kunna skapa trygghet för våra barn, till exempel genom att man ska kunna utse någon som kan träda in om det skulle hända föräldrarna något. Vi vill även kunna överlåta föräldradagar på någon annan än en annan förälder. Det skulle inte bara skapa trygghet för ensamstående, säger Karin Nyberg.

På söndag, den 26 april, arrangerar Femmis en barnboksdag i samarbete med Tranströmerbiblioteket vid Medborgarplatsen i Stockholm. Det blir inte bara en dag för föräldrarna, utan det kommer att finnas böcker, saft och kakor, ansiktsmålning och pyssel för barnen. Frågan om barnkultur är viktig, säger Karin Nyberg.

– Det finns ett enormt behov hos alla normbrytande familjer, som inte är representerade i barnkulturen alls. Det handlar om att stärka identiteten hos barnen. Det är så ensidigt i dag.

Femmis har tagit fram en lista med böcker om stjärnfamiljer, det vill säga familjer som inte riktigt passar in i kärnfamiljsnormen. Helst av allt skulle Karin Nyberg vilja läsa bra böcker med stjärnfamiljer som inte nödvändigtvis handlar om själva familjekonstellationen. Det saknas till stor del i dag.

– Jag önskar att det kunde få vara en naturlig del av barnkulturen bara, att det i en vanlig historia bara är två mammor, eller en ensamstående till exempel. De böcker vi gillar bäst är ju de som berättar en schysst story. De återvänder vi till, säger Karin Nyberg.

Hon tror och hoppas att det blir succé på söndagens barnboksdag.

– Det finns ett uppdämt behov, så om folk bara har hört talas om det här eventet blir jag förvånad om inte många kommer, säger Karin Nyberg.

Förhoppningsvis kan fler lokala grupper arrangera liknande tillfällen tillsammans med sina bibliotek, så att det inte bara blir något som kommer stockholmarna till del.

– Det här är ju något positivt att arbeta med, att få mer kultur till våra barn. Kan bibliotek tänka sig att arrangera kommer vi i Femmis gärna och berättar om våra perspektiv, säger Karin Nyberg.

Fakta: 

En dag med barnböcker om stjärnfamiljer

I samarbete med Tranströmerbiblioteket arrangerar Femmis en dag om familjer som inte riktigt passar in i kärnfamiljsnormen.

Petra Nilsson läser ur sin nya bok Ebbe leker familj.

Fika, ansiktsmålning, pyssel och bokutlåning för barnen.

Tid: Kl 12–16, söndag 26 april, 2015

Plats: Tranströmerbiblioteket vid Medborgarplatsen i Stockholm.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Petra skrev boken hon saknade

Petra Nilsson försökte hitta barnböcker utanför kärnfamiljsnormen. Nu kommer hennes andra bok om Ebbe ut.

Fria Tidningen

Katitzi är tillbaka

Böckerna om Katitzi har betytt mycket för att synliggöra romerna. Nu kommer de i nyutgåva.

Fria Tidningen

Ny barnbok om omställning

Ingen är för liten för att göra skillnad, menar författarna Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg.

Landets Fria

© 2022 Fria.Nu