• Lesbisk landsbygd startade för ungefär ett år sedan som ett konto på Instagram och en sluten Facebookgrupp.
  • Lesbisk landsbygd handlar också om att lyfta upp landsbygden och dess status. ”I jämförelse med staden har landsbygden låg status och ses som omodern och problematisk. Det vill vi ändra”, säger Edith Bergman.
  • Lotta Andersson (till vänster) och Edith Bergman är två av grundarna av Lesbisk landsbygd.
Landets Fria

De lyfter lesbiskt liv på landet

Kan bilder på grantoppsskymningar och vindskydd i motljus vara lesbiska? Ja, om vi vill det, menar personerna bakom nätverket Lesbisk landsbygd som vill utmana den heteronormativa bilden av landsbygden.

Lesbisk landsbygd startade för ungefär ett år sedan som ett konto på Instagram och en sluten Facebookgrupp. Där kan alla som identifierar sig som lesbiska och landsbygdsbor lägga upp bilder och skriva något om sin vardag. Ett urval av bilderna har nu blivit till en utställning som ska visas bland annat på Borås Pride.

– Det känns som att vi kan ta vilken bild som helst och göra den lesbisk genom att leka med orden. Det kan vara att någon ”hänger ut kläder i den lesbiska vårluften” till exempel, säger Lotta Andersson som är en av upphovspersonerna.

– Genom våra bilder visar vi på lesbiska platser som finns men sällan visas eller omnämns, fyller Edith Bergman i.

De bor själva på landsbygden i Västra Götaland, och kände att bilden av den lesbiska landsbygden saknades.

– Det finns en bild att det är läskigt att bo på landsbygden om en skiljer sig från normen, och det har funnits en föreställning om att du behöver flytta till staden som queer, säger Lotta Andersson.

Hon tror att den föreställningen allt mer håller på att luckras upp.

– Då queer organisering på landsbygden i dag växer är staden inte längre det enda alternativet för queers att leva och verka i.

Att visa upp vardagslivet på landet genom bilder på sociala medier är en bra kanal för att nå ut till folk, menar de.

– Bilder är ju väldigt talande. Och vi har fått en fin respons, folk har skrivit att de verkligen behöver det här kontot, att de vill hänga med oss och att det får dem att vilja flytta till landsbygden, säger Edith Bergman.

Bilderna kan vara ett sätt att uppmuntra till organisering för lesbiska på små orter, menar de. Förhoppningen är att kunna styra upp fysiska träffar på några orter i framtiden, för att utbyta erfarenheter med varandra och diskutera hur en lesbisk organisering kan se ut.

– Det är viktigt att organisera sig utifrån sina egna preferenser, i det här fallet din identitet och var du bor. Nätverket kan vara ett sätt att inse att man inte är ensam och att landsbygden är till för alla, säger Edith Bergman.

Lotta Andersson poängterar att vi inte ska glömma att det finns jobbiga historier och erfarenheter på landsbygden också.

– Landsbygden är inte alltid skön, här finns fördomar precis som i staden. Men det är viktigt att vi vänder på det och blir starka tillsammans.

Fakta: 

Lesbisk landsbygd

Lesbisk landsbygd visas på Hemgården i Borås 15–17 juni, som en del av Borås Pride.

16 juni klockan 17 på Kafé Nära arrangeras samtalet Queer*bygd – om platserna som inte är storstad och de queera liven här, där Edith Bergman och Stina Nilss från Queer*bygd deltar.

Utställningen visas också på Bollebygd Pride 25–27 augusti.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2023 Fria.Nu