• Fanzine skapade av serietecknare som kommer att delta på marknaden.
Skånes Fria

Gör det själv-serier öppnar för kreativitet

I helgen är det dags för Malmö seriefest, en marknad som är helt fokuserad på egenutgivna serier. Att göra egna fanzine kan ge utrymme för större kreativitet och frihet än om du ges ut av ett förlag, menar Natalia Batista som är en av initiativtagarna.

Borden till den första upplagan av Malmö seriefest blev fullbokade på 24 timmar. Över 75 serietecknare och grupper kommer att finnas på plats i Röda rummet på Malmö stadsbibliotek för att visa upp och sälja sina egenproducerade serier under marknadens två dagar.

– Det märks att Malmö har blivit en av Sveriges främsta seriestäder. Många söker sig hit, mycket på grund av Serieskolan och blir sedan kvar. Det är allt från etablerade tecknare till personer som precis har börjat som har anmält sig, säger Natalia Batista som är lärare på Serieskolan och en av initiativtagarna till marknaden.

Hon tycker att det behövs en seriemarknad som fokuserar på skapandet och skaparen. Att göra fanzine kan vara ett sätt att behålla kontrollen över sitt material på ett annat sätt än om du ges ut av ett förlag.

– Det är speciellt att alltid gå till ett förlag med sina idéer, det kan tära på ens integritet. Seriebranschen är tajt och svår och det är inte alla som kommer in. Med fanzine kan man använda sin kreativitet på ett sätt som inte funkar om du går genom ett förlag. Du kan göra klippdockor, trycka potatistryck eller vad som helst.

Många serietecknare ser den friheten som en stor fördel och håller sig till att göra fanzine medan andra använder dem som en språngbräda för en bredare karriär.

Men seriemarknaden handlar inte bara om att sprida sitt material, utan även om att få möjlighet att träffa sina läsare ansikte mot ansikte och knyta kontakter med andra serietecknare. Under helgen kommer det att finnas en scen där deltagarna har möjlighet att göra korta presentationer av sig själva och sitt arbete.

– I Sverige är det ovanligt att serietecknare jobbar i team. Det innebär att du har all kontroll men det kan bli ensamt. Därför är den här typen av möten väldigt viktiga, säger Natalia Batista.

Det blir även föreläsningar med verksamma serietecknare kring ämnen som hur du gör en snygg framsida eller hur du tjänar pengar på dina serier.

Dessutom blir det längre inspirationsföredrag med serietecknare, däribland Malinda Lindmark som berättar om sin antologi Trans:it.

– Albumet ges ut av ett förlag, men Malinda hittade alla serietecknare som deltar på en liknande marknad, säger Natalia Batista.

Hon hoppas att Malmö seriefest kan växa sig större och bli ett återkommande forum.

– En marknad är ett bra tillfälle att visa upp sig själv och det en gör för omvärlden.

Fakta: 

Malmö seriefest pågår 28 mars, kl 11–17 och 29 mars, kl 11–15 på Malmö stadsbibliotek, Kung Oscars väg 11, Malmö

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Mardrömmar kan innehålla öppningar”

Lillebrors fantastiska mardröm är en illustrerad berättelse där mardrömmen lyfts fram som något skrämmande, men också som en möjlighet att skapa en annan värld.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu