Skånes Fria

Ett decennium av feministiskt serietecknande

I tio år har serienätverket Dotterbolaget förenat och peppat serietecknande kvinnor och transpersoner. Från Malmö har det spridit sig till hela Sverige och har många välkända serietecknare som medlemmar. Skånes Fria fick en pratstund med två Dotterbolagare inför jubileet.

– Jag kan få känslan av att vi är ett fotbollslag, särskilt när vi har haft högläsningar. Då high fivar vi varandra efteråt, för att vi lyckats göra något tillsammans. När allt annat i livet känns ganska knas blir det ändå vettigt när jag har varit på ett Dotterbolagmöte.

Det säger serietecknaren Rebecca Taft när hon ska beskriva vad Dotterbolaget betyder för henne. När nätverket startades av elever på serieskolan för tio år sedan var det just för att skapa en grupp där kvinnor och transpersoner kunde jobba med sina serier tillsammans, istället för att konkurrera med varandra.

– Större delen av eleverna var män, och serievärlden var fortfarande ett klassiskt manligt fält. Tanken var att skapa ett rum där det gick att verka fritt, utan manlig inverkan, säger Rebecca Taft.

Därefter har det rullat på. Varje år kommer några nya medlemmar till, och lokalgrupper har bildats på flera håll i landet. Under åren har flera gemensamma fanzine tryckts upp och 2008 kom Dotterbolaget-antologin. Just nu satsar de mycket på offentliga högläsningar, ofta i feministiska rum och på att synas på mässor, marknader och evenemang som Malmöfestivalen.

Rebecca Taft gick med i Dotterbolaget när hon läste på Serieskolan för tre år sedan.

– Jag trodde att jag måste ha uppnått något för att gå med i Dotterbolaget, men så kom det några medlemmar till klassrummet och pratade om det och sa att alla är välkomna. När jag gick på det första mötet så kände jag mig direkt som en i gänget.

Malin Granroth har snart varit med i tre år, men hade funderat på att gå med långt innan dess.

– Det tog lång tid innan jag vågade. Jag kände att de är så tuffa och coola i Dotterbolaget, inte kan väl lilla jag vara med. Sen bodde jag med en som var med och då gick jag dit med henne. Vi jobbar aktivt med att försöka ta bort den stämpeln att det är otäckt att gå med. Det spelar ingen roll om du precis har ritat din första serie eller hållit på i flera år.

Själv har Malin Granroth inte gått någon serieutbildning utan är självlärd, och säger att hon antagligen inte skulle rita så mycket serier om hon inte var med i Dotterbolaget.

– Det betyder jättemycket. Jag tycker om det separatistiska forumet och känner att det är något som stärker mig. Jag ber ofta om tips om det är något som jag inte kan. Eftersom vi har många olika erfarenheter är det alltid någon som kan hjälpa till.

Många av de serietecknare som har uppmärksammats de senaste åren gör antingen satiriska serier med ett feministiskt eller samhällskritiskt budskap, eller självbiografiska serier. Till dem hör bland andra Sara Granér och Karolina Bång, som var med och startade Dotterbolaget. Rebecca Taft säger att de till stor del har bidragit till hennes eget tecknande.

– När fler kvinnor började bli publicerade blev jag också mer intresserad av att läsa serier. Jag hittade några som jag kunde identifiera mig med och helt plötsligt fick jag förebilder.

– Det var precis samma för mig. Jag visste inte att jag var intresserad innan jag upptäckte att det fanns serietecknare som inte var män, typ Joanna Rubin Dranger och Liv Strömqvist, säger Malin Granroth.

Men Rebecca Taft menar att det är bra att komma ihåg att inte alla kvinnliga serietecknare tecknar politiska eller självbiografiska serier.

– Folk gillar att klumpa ihop, bara för att du är kvinna och tecknar serier vill folk se det som att nu plötsligt tecknar alla kvinnor politiska serier, fast det faktiskt inte är så. Jag känner att det kan ge prestationsångest och få mig att undra om jag gör något fel när jag tecknar vardagliga händelser. Jag borde ju som kvinna, nu när jag har tillgång till papper och penna och kan rita, göra något viktigt och tillföra någonting. Jag tror inte det är lika vanligt att män tänker så.

Samtidigt menar hon att det är viktiga steg som folk tar. En av medlemmarna, Julia Hansen, gjorde till exempel nyligen ett seriealbum om sina två aborter. Det kan göra att ämnen som tidigare har varit tabubelagda blir mer accepterade tror hon.

– Förra året var det mens som var på allas läppar, nästa gång blir det kanske något annat. Vi får komma på de där ämnena och göra något åt dem.

Fakta: 

Dotterbolaget

Dotterbolaget finns i Malmö, Göteborg, Stockholm, Umeå och Gästrikland. Sammanlagt har nätverket runt 170 medlemmar.

Dotterbolagets nytrycka jubileumsfanzine kommer att finnas på Malmö seriefest i helgen. Senare i år planeras en jubileumsfest. 

Läs även:

Malin Granroths serieföljetong Hotet mot demokratin (2014)

Hos Dotterbolaget härskar peptalk – intervju (2010)

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Mardrömmar kan innehålla öppningar”

Lillebrors fantastiska mardröm är en illustrerad berättelse där mardrömmen lyfts fram som något skrämmande, men också som en möjlighet att skapa en annan värld.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu