Lek med maten blir film | Fria.Nu
  • På en av stationerna under Buffy kan barn skapa egna skuggfilmer med hjälp av köksredskap.
Skånes Fria

Lek med maten blir film

Skapa en animerad film av det som finns på tallriken eller berätta om din favoriträtt. I workshopfestivalen Buffy, som inleder barn- och ungdomsfestivalen Buff, är det de minsta barnen och deras kreativa lek som står i fokus.

I veckan drar filmfestivalen för barn och unga Buff igång i Malmö med ett helt nytt projekt som riktar sig till barn mellan tre och nio år. Projektet Buffy är en samling filmvisningar och workshops där barnen själva får skapa korta filmer. Idén kommer från filmfestivalen Het Fantastisch Kinderfilmfestival i Amsterdam.

– Där har de varje år en lekplats där barn kan jobba med att skapa egna filmer utifrån teman. Vi är glada att vi har lyckats få hit dem för att prova det här, säger Laura De Bruyn som är projektassistent för Buffy.

Årets tema är mat, och barnen kommer först att få se en kortfilm som kretsar kring en picknick för att sedan gå ut i det uppbyggda lekområdet och göra kortfilmer på olika stationer.

– Det finns en station där det går att skapa en stop motion-film genom att placera pasta och andra råvaror på en tallrik. Vid ett litet bord kan barnen sitta ned och filma när de berättar hur det går till att äta hemma, och på en annan station kan de göra skuggfilmer med olika köksverktyg, säger Laura De Bruyn.

Hon menar att det framför allt handlar om att låta barnen leka och experimentera, inspirerade av den film som de har sett.

– Mat är ett bra tema att börja med, då det är något som barn redan känner till och oftast gillar. Det kan uppmuntra dem att bli kreativa.

Eftersom workshopparna vänder sig till så pass små barn är det viktigt att de inte känner sig tvingade att göra något på ett speciellt sätt.

– Genom att fokusera på barnens upplevelse kan de också genom enkla medel lära sig hur det går till att göra en film. Varje barn kommer antagligen att snappa upp olika saker genom leken, säger Laura De Bruyn.

Fakta: 

Buffy pågår 5-7 mars, med löpande workshops på 1,5 timme på Folkets bio barnbiograf Juniora, Friisgatan 19 i Malmö. Anmälan krävs.

Buffs ordinarie program pågår 9–14 mars.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu