Manustävling som ska minska klyftorna
Föreningen Klyftan söker nya berättelser som kan skildra vår samtid och hoppas hitta dessa genom en manustävling.
– Vi vill ha in historier som vi inte ens visste fanns, säger dramaturgen Hasse Carlsson.
Syftet med tävlingen är att lyfta historier som skildrar samhällsförändringar och tiden vi lever i, berättar Hasse Carlsson, dramaturg och projektledare på Klyftan. Men vilka berättelser man hoppas ska komma fram vill han inte uttala sig om.
– Då finns det en risk att folk tänker ”ah, det är det som de vill ha” och skickar in det de tror vi vill ha. Men vi vill ha berättelser vi inte ens visste fanns, av personer vi inte känner till, säger Hasse Carlsson.
Klyftan startades 2012 som ett samarbetsprojekt mellan bland annat Folkteatern, Göta Film och Göteborgs Universitet. Sedan 2014 drivs Klyftan som en förening.
Parterna såg ett svenskt och ett globalt samhälle i förändring, med ökande ekonomiska och sociala klyftor och allt fler människor på flykt undan krig och fattigdom. Berättelser och röster som beskriver samtiden med dess sociala och politiska förändringar måste lyftas, menar Klyftan.
Christer Nilsson, producent på Göta Film och en av initiativtagarna till Klyftan, säger att historierna som skildras i dagens kultur är likriktade.
– De handlar om den vita medelklassen. Det behövs berättelser ur andra perspektiv, som beskriver till exempel utanförskap. Historierna som inte hörs behöver komma upp på den politiska dagordningen.
En jury kommer att gå igenom de bidrag som kommer in till manustävlingen. Men än är det inte bestämt vilka som ska vara med i juryn.
– Juryn måste ha en mångfald när det kommer till kön, etnicitet och ålder, säger Hasse Carlsson.
Minst tre projekt kommer att väljas ut och tas vidare. De kommer få ett startbidrag och handledning för att skriva klart manuset.
– Vi vill ha spridning på vad projekten tar upp. Så man kan söka även om man inte har erfarenhet av att göra film, eftersom det är historien som bedöms, säger Hasse Carlsson.
Hittills har ett fyrtiotal filmidéer kommit in. Hasse Carlsson hoppas på minst 100 tävlanden totalt efter sista anmälningsdatum.
– Bidragen som kommit in visar att det inte bara finns en klyfta i samhället – det finns många klyftor, säger Hasse Carlsson.
Och för att minska klyftorna måste fler röster höras.
– Alla inte har samma möjligheter att höras i dagens offentlighet. Vissa livssituationer negligeras, säger Christer Nilsson.
Klyftan
Samarbete: Startade som ett projekt, initierat av Folkteatern och Göta Film tillsammans med Backa Teater, Film i Väst, Göteborg International Film Festival, Nätverkstan, Göteborgs Universitet och SVT.
Målsättning: Vill lyfta fram berättelser om vår samtid och bidra till att bredda den offentliga debatten.