• Sofia Ericsson är ansiktet utåt för projektet Queerlequin, som med sina tre första böcker vill inkludera fler i romantiken, erotiken och kärleken.
Skånes Fria

Queerlequin vill ge romantik åt alla

Romantik, spänning och pirrande erotik, men utan heteronormativa stereotyper. Projektet Queerlequin vill skapa en normbrytande subgenre till kiosklitteraturen.

För någon veckan släpptes projektet Queerlequins första roman Återvändaren och inom kort släpps ytterligare två titlar. Med böckerna vill de visa att det går att göra lättillgänglig litteratur utan de normativa könsrollerna.

– Det började med att vi insåg hur många det är som läser Harlequinböcker och att det inte finns någon queerversion av dem, i alla fall inte på svenska. Så vi tog chansen och utmaningen att försöka göra dem mer normbrytande, säger Sofia Ericsson på Queerlequin.

Författaren till de tre första böckerna, Noam Frick vill inte ställa upp på intervjuer med hänvisning till att fokus bör hamna på berättelserna och inte på den som person.

Handlingen i böckerna kretsar kring tre olika personers sökande efter kärlek, erotik och spänning, precis som i de klassiska Harlequinromanerna. Återvändaren handlar om Stephen, ett hockeyproffs som kommer tillbaka till barndomsstaden Malmö för att läka både en skada och relationer till dem han lämnat bakom sig. I Den gyllene triangeln kämpar Anna med att balansera sin relation med två kvinnor och Trägen vinner handlar om affärskvinnan Hannes ojämlika förhållande med gatumusikanten Julius.

– Vi har ändrat karaktärerna och deras relationer, det kretsar inte kring ”kvinna möter man” eller tvåsamhetsnormen på samma sätt. Vi ville gå in det normbrytande men samtidig behålla det lite klyschiga.

Berättelserna är korta och lättlästa, tanken är att de ska gå att läsa en eftermiddag i badkaret.

– Harlequin brukar beskrivas som är lösgodislitteratur och vi vill att det ska fortsätta vara så. Jag tycker inte att en ska underskatta den formen av underhållning. Det är uppenbart att många vill läsa de här böckerna och då är det kul att kunna göra något lite mer edgy av det.

Queerlequin har inte fler titlar planerade just nu, men hoppas att finns intresse för ytterligare böcker.

– Det vore roligt om vi kan skapa en liten subgenre. Och vi tar gärna emot förslag från läsare på vad framtida berättelser kan handlar om, säger Sofia Ericsson.

Fakta: 

Böckerna släpps endast som ljudbok, e-bok och pdf i nuläget och går att ladda ner gratis på www.queerlequinn.comQ#2
Den gyllene triangeln släpps 28 februari och Q#3 Trägen vinner släpps 14 mars.

Queerlequins lästips

Du och jag, Marie Curie av Annika Ruth Persson

Giovanni’s Room av James Baldwin

Det mesta som skrivits av Birgitta Stenberg

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Sofie Berthet

”Nova var min hemliga lyx”

Sofie Berthet om sin debutroman Dimensioner, en dystopisk ungdomssci-fi som utspelar sig på den skånska sydkusten.

Skånes Fria

© 2023 Fria.Nu