”BDSM handlar inte bara om sex”
Två filmer om BDSM rullar just nu på biograferna, den uppmärksammade Fifty shades of grey och dokumentären Ceremonin. Skånes Fria har pratat med Sveriges enda BDSM-forskare för att få inblick i vad hypen handlar om.
Charlotta Carlström är doktorand i socialt arbete vid Centrum för sexologi och sexualitetsstudier på Malmö högskola och skriver just nu en avhandling om hur iscensättningen av BDSM kan förstås i relation till rådande samhällskontext.
– Det är en etnografisk studie, så jag vistas mycket i de miljöer där BDSM-utövare finns. Jag är med i olika sammanhang där utövare träffas, som fester och pubkvällar, men även hemma hos personer som lever i BDSM-förhållanden.
Hon har märkt av det ökade intresset för BDSM som har kommit med Fifty shades of Grey. Men många av dem hon träffar är missnöjda med den bild som böckerna och filmen ger.
– De säger att det inte är BDSM som skildras, utan något som på ett tydligt sätt avspeglar patriarkala könsroller. Han är rik och erfaren, hon är oskuld och student. Och det är hela tiden han som sätter villkoren, det är inte ömsesidigt alls.
Lina Mannheimers dokumentär Ceremonin om den franska författaren och dominatrixen Catherine Robbe-Grillet menar hon däremot lyfter fram den feministiska aspekten av BDSM.
– Där är det en kvinna som är den dominanta. Det är spännande att båda filmerna kommer ut samtidigt.
Vad det ökade intresset för BDSM kan bero på kan Charlotta Carlström inte sätta fingret på. Ända fram till 2009 var BDSM klassat som en psykologisk störning och fortfarande finns det en uppfattning om att personer som dras till BDSM och sadomasochism tidigare har upplevt något trauma.
– Men där har det nyligen kommit flera vetenskapliga studier som visar att så inte är fallet, säger Charlotta Carlström.
Vår strävan efter jämställda relationer gör det svårt för många att förstå det komplexa i att vilja lämna ifrån sig makten och bli ojämlik, tror Charlotta Carlström. Därför blir det extra viktigt att lyfta fram hur viktigt samtycke är inom BDSM, något som hon menar är frånvarande i Fifty shades of Grey.
– Det är centralt att det finns villkor som alla parter har gått med på. I Fifty shades är det mannen som skapar ett kontrakt och säger att det här måste du gå med på, annars kan du sticka.
Filmen förstärker även fördomen att BDSM bara skulle handla om sex, menar Charlotta Carlström.
– Det har inte bara med sex att göra, utan kan lika väl röra andra delar av vardagslivet. Många utövare lever i förhållanden där maktförskjutningen är total, vilket innebär att en lämnar ifrån sig makten och den andra tar emot den.
Sina brister till trots tror Charlotta Carlström att Fifty shades of grey och liknande filmer kan bidra till att lyfta fram BDSM i ljuset och göra det mer accepterat. Men hon hoppas att de som ser filmen läser på innan de provar allt för avancerade BDSM-övningar själva.
– Det finns en risk att folk ger sig in på något de inte riktigt har kunskap om och bemästrar. Vissa hårdare delar av BDSM kan vara rent livsfarliga om de inte utövas på rätt sätt. Inom BDSM-communityt finns det kurser i de mer avancerade praktikerna som kan vara bra att ta.