• I P for Palestine guidar en mörklockig liten flicka läsaren genom Palestinas högtider, maträtter, städer och språk.
  • I USA kallar sig Golbarg Bashi för Dr Bashi när hon skriver.
Fria Tidningen

Barnbok om Palestina skakar USA

ABC-boken P is for Palestine har lett till dödshot och bojkott från konservativa judar i USA, samtidigt hyllas den i många andra länder. ”Det visar att solidariteten med Palestina är global”, säger författaren Golbarg Bashi.

Golbarg Bashi är uppväxt i Göteborg men bor i dag i New York där hon arbetat som professor i Mellanösternhistoria. Hon letade efter barnböcker som handlade om Mellanöstern till sina egna barn, men insåg att utbudet var skralt. Om Palestina hittade hon ingenting. Hon utbildade sig till barnboksförfattare och började skriva på en bok om landet som enligt många amerikaner inte finns.

Från tidigare studieresor till palestinska flyktingläger i Jordanien och Libanon kunde hon plocka information om palestinska platser, maträtter, klädesplagg och högtider.

– Jag gjorde en lista på vardagliga begrepp som jag ville ha med, och såg till att de var faktabaserade. Det kändes viktigt ur en palestinsk kontext att få med de geografiska platserna.

Fokus ligger på det palestinska, hon nämner överhuvudtaget inte Israel.

– Jag tar upp både kristna och muslimska högtider, och visar också hur det ofta hänger ihop med det judiska. Palestina är verkligen multireligiöst.

Flera saker med boken har väckt ett ramaskri bland konservativa judar i USA. Dels provocerar själva boktiteln, det faktum att man nämner att Palestina existerar, menar Golbarg Bashi. Några formuleringar som rört upp starka känslor är att Jesus är född i Betlehem och att ordet intifada finns med och beskrivs som att stå upp för vad som är rätt.

– I amerikanska medier så är jul en stor Disneykarneval. Många barn vars familjer är troende kristna vet inte att Jesus var född i nuvarande Palestina. När det gäller ordet intifada tycker jag att det skulle vara oansvarigt att skriva en barnbok om Palestina och utelämna det palestinska folkets frihetskamp, som mestadels förs genom fredliga protester, säger Bashi.

Boken har fått amerikanska sionister att dödshota henne och hennes familj på nätet och bojkotta och hota de butiker och bibliotek som distribuerat boken. Och under ett möte med progressiva judiska mammor kom Jewish Defence League, en militant sionistisk organisation, till platsen och betedde sig hotfullt.

Att den sionistiska rörelsen är stark i USA och särskilt i New York har Golbarg Bashi fått erfara tidigare, då hon och andra akademiker som forskar om Mellanöstern och talar öppet om palestiniernas mänskliga rättigheter har mött svårigheter på arbetsplatsen. Men hon trodde inte att de skulle gå så hårt åt en självutgiven barnbok.

– Jag tror att det beror på att boken går emot allt det som sionisterna kämpat för de senaste 70 åren. De vill inte att Palestina ska finnas, men boken visar på den riktiga vardagliga kampen av motstånd som ständigt pågår.

Boken har också fått mycket positiv respons, och den första upplagan sålde slut på bara några dagar. Förra veckan läste Golbarg Bashi högt ur boken på Palestinska huset i Göteborg, och hon arbetar på att boken ska kunna ges ut på svenska, såväl som på arabiska och flera andra språk. Golbarg Bashi har också ABC-böcker om andra länder på gång, som hon hoppas att fler mörklockiga barn kan känna igen sig i.

– De kan ta med sig böckerna till skolan och visa att här kommer jag ifrån, eller här är min mormor född. Barn behöver kunna se sig själva för att tro på sig själva, säger Golbarg Bashi.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

I baksätet på Malmös svarta ekonomi

I föreställningen Blue dreams färdas publiken med bil genom Malmö, samtidigt som ett kammarspel om stadens svarta ekonomi pågår i framsätet.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu