Fria Tidningen

”Om våra krav genomförs skulle fler få stanna”

I dag, måndag, lämnar kampanjen Asylrätt 2014 över en namninsamling med över 5600 underskrifter till regeringen med krav på en human flyktingpolitik. Maria Strandberg är kontaktperson för kampanjen.

Vad var syftet med namninsamlingen?

Att privatpersoner ska kunna visa att de stödjer kampanjens krav. Över 5600 personer och runt 80 partier och organisationer har ställt sig bakom vilket visar att det finns ett starkt stöd för att stärka rätten till asyl.

Vilka krav är det ni driver?

Att Migrationsverket ska vara bundet att följa FN:s riktlinjer och aldrig mer utvisa någon till tortyr och förföljelse. Att synnerligen ömmande omständigheter ska ändras till särskilt ömmande omständigheter, även för vuxna, i lagen. Att Sverige ska upphöra med alla överföringar enligt Dublinförordningen samt att bevisbördan ska flyttas från den asylsökande till Migrationsverket.

Hur hoppas ni att regeringen tar till sig era krav?

Vi hoppas att de ser att det finns ett brett stöd för att genomföra kampanjens krav. De båda regeringspartierna stödjer kraven om att FN:s riktlinjer måste efterföljas samt att särskilt ömmande omständigheter ska införas för vuxna, så vi förväntar oss att de kraven kommer att börja efterlevas snarast.

Hur skulle du beskriva svensk asylpolitik i dag? 

Vi ser att asylpolitiken brister på ett flertal punkter vilka är livsviktiga för människor som har tvingats fly. Sverige har internationellt sett en restriktiv trovärdighetsbedömning vilket FN kritiserar oss för. Om våra krav genomförs skulle det göra att fler personer får stanna i Sverige. 

På vilket sätt kommer ni att fortsätta driva frågan framöver?  

Vi kommer framöver att rikta oss mot politiker för att få gehör för kampanjens krav. Nästa steg är att träffa de migrationspolitiska talespersonerna för de partier som stödjer ett eller flera krav för att diskutera hur de kan driva på för förändring.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2022 Fria.Nu