• Göteborg är en av tre svenska städer som är nominerad till årets klimatstad.
Fria Tidningen

De tävlar om att bli årets klimatsmartaste stad

I mars ska årets svenska klimatstad koras, men redan nu är de nominerade städerna utsedda. Eskilstuna, Göteborg och Västerås är de tre som tävlar om titeln.

– De har alla väldigt ambitiösa klimatmål, säger Carina Borgström-Hansson, expert på ekologiska fotavtryck WWF.

Den 17 mars utses årets svenska klimatstad i WWF:s klimatutmaning Earth hour city challenge. Tävlingen som startade 2011 går ut på att lyfta fram bra exempel på städer som lyckats väl med sina klimatambitioner och att inspirera andra till att hitta lösningar för hållbar stadsutveckling.

– Det är extremt viktigt för städer att ställa om i en mer hållbar riktning. I dag bor mer än hälften av mänskligheten i städer och vi vet att mängden människor i städerna kommer att fördubblas inom de närmsta årtiondena. Samtidigt vet vi också att världen behöver ställa om hela energisystemet så att människor kan få tillgång till energitjänster, mat och vatten på ett hållbart sätt, säger Carina Borgström-Hansson.

Ur ett globalt perspektiv ses Sverige ofta som ett föredöme när det gäller hållbar stadsutveckling. Årets nominerade städer har alla jobbat hårt med omställningsfrågor, säger Carina Borgström-Hansson.

I Västerås håller kommunen just nu på att bygga den största solcellsanläggningen i Norden och har också satsat på hållbara transporter genom att bland annat bygga ut cykeltrafiken. Göteborg får beröm för satsningar på gröna klimatobligationer och för hur staden mäter sina utsläpp efter invånarnas konsumtionsmönster. I Eskilstuna har kommunen satsat på att ställa om i mer hållbar riktning genom att bland annat engagera fastighetsägare att använda förnybar energi.

– Jag tycker det är jättekul om vi genom den här utmaningen kan lyfta fram det som är riktigt bra i svensk hållbar stadsplanering och på så sätt inspirera andra att ta efter våra bästa exempel, säger Carina Borgström-Hansson.

Efter att den nationella klimatstaden utsetts ska en global klimatstad koras under en ceremoni i Seoul, Sydkorea, den 9 april. Hur väl Sverige klarar sig då återstår att se, men det viktigaste är att ta lärdom från varandra, menar Borgström-Hansson.

– Det är ett kritiskt ögonblick när det gäller stadsplanering eftersom många av världens städer expanderar och växer. Om vi kan vara med och påverka hur de här städerna byggs så måste vi ta den möjligheten nu, säger hon.

Fakta: 

Fakta

Över 50 procent av världens befolkning bor i dag i städer och står för 70 procent av världens koldioxidutsläpp.

År 2050 beräknas 70 procent av världens befolkning bo i städer. ↔Källa: WWF

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu