Recension


Litteratur
This Changes Everything: Capitalism vs. The Climate
Författare: Naomi Klein
Förlag: Simon & Schuster

  • Protesterna mot Keystone XL pipeline tas upp i ett kapitel i Naomi Kleins This Changes Everything.
Fria Tidningen

Motstånd och kapitalism avhandlas i Kleins nya

Mattias Gerenstein recenserar Naomi Kleins This Changes Everything: Capitalism vs. The Climate.

Vad är meningen med livet? Jag söker fortfarande efter ett svar. Enligt kapitalismen är emellertid meningen att utifrån sina preferenser göra egna val. Som en ödets ironi har kapitalismen tvingat oss människor fram till ett annat sorts val: klimatet eller kapitalismen. Det är utgångspunkten för Naomi Kleins bok This Changes Everything och löper genom de 566 faktaspäckade sidor på vilka jag som läsare tas med på en resa runt jorden och bakåt i historien.

I den historiska återblicken finner Naomi Klein framför allt Francis Bacon och James Watt. Bacon var filosof och formulerade tanken att vi människor ska bemästra jorden. Naomi Klein noterar att Bacon använder sig av metaforer som anspelar på våldtäkt. Jorden är en kvinna som ska underkasta sig mänsklighetens tänkande och behov. 

James Watt uppfann ångmaskinen, som kopplade loss produktionen av varor från en direkt relation till och behovet av naturen. Istället kom kolet och möjligheten att producera varor efter eget huvud. Dessa två komponenter utgör grunden för den moderna kapitalismen och miljöförstöringen. Men Naomi Klein påpekar att det inte bara är kapitalismen som förhåller sig till naturen på detta sätt. Även den traditionella vänstern har genom historien anammat samma synsätt, men med den skillnaden att vinsterna av detta förhållande ska fördelas lika eller att ägandeformerna ändras. Förhållandet till naturen är dock det samma. 

På sin resa runt jorden söker Naomi Klein upp de människor som i dag gör motstånd mot detta sätt att förhålla sig till naturen. Hon är med på protestmöten med indianer i Kanada och USA. Hon pratar med ursprungsbefolkningen i Sydamerika. För trots att dessa människor ofta är ekonomiskt fattiga besitter de en annan rikedom – relationen till marken där de bor och lever. Utan att exotisera eller romantisera dessa människor lyckas Klein ingjuta hopp i en läsare som jag själv, en Stockholmsbo med latten, moralen och förtvivlan som främsta följeslagare när det gäller klimatförändringarna. Motstånd är möjligt. Det motstånd en del indianstammar gör är delvis juridiskt. Genom att hänvisa till de avtal den amerikanska och kanadensiska staten ingått med indianstammarna skulle gigantiska kol och oljeutvinningsprojekt kunna hindras. 

Den sortens motstånd är bara möjligt för vissa ursprungsbefolkningar. Vi som lever av frukterna av ett annat förhållningssätt till naturen har svårare att på allvar sätta emot. Och inte blir det lättare när det finns tankesmedjor som The Hartland Institute, USA, som tar emot miljoner av oljeindustrin och håller konferenser för sådana som förnekar klimatförändringarna. 

Naomi Klein menar att det är andra alternativ som måste erbjudas om vi ska ändra vårt sätt att leva. Vilka dessa är kan Klein inte med självklarhet säga. Och hur skulle hon kunna det? Mänskligheten befinner sig i en helt ny situation. Men hon säger att som ett första steg skulle det räcka med att vi som konsumerar mest börjar konsumera som på 1970-talet.   

Klein går hårt åt stora delar av klimatrörelsen och dess typiska logga, jorden sedd från rymden. Hon menar att detta är en abstraktion som vilseleder oss i vårt sätt att se på planeten och oss själva. Det är inte Jorden som ska räddas – utan jorden, den som fastnar under naglarna. Eller ännu mer korrekt är det vattnet som ska räddas. En bättre bild av vad som står på spel är därför Nigerdeltat dränkt i olja och lik. Ett exempel på vattnets betydelse för viljan att göra motstånd återger författaren i ett avsnitt om hur veganer och ranchägare gått ihop för att bekämpa Keystone XL Pipeline. I slutändan är det så klart inte ens jorden som ska räddas, utan de livsbetingelser vi människor förstör. This Changes Everything är en jobbig bok. Men inte ens bråkdelen av hur jobbigt det kommer bli om vi inte väljer klimatet framför kapitalismen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Mossiga noveller om manlighet

Recension

Gemensamt för novellerna i Grand danois är ensamhet. Manlig ensamhet. Skickligt skrivet men mossigt innehåll, tycker Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

Givande när Bergman skriver om Bergman

Recension

I den självbiografiska Laterna Magica skriver demonregissören Ingmar Bergman om sitt eget liv. ”Underhållande och medryckande”, tycker Anna Remmets.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu