Kajsa Persson

Fördjupning


Gymnasiemegafonen
Del 1 av 3: Angeredsgymnasiet

  • Laila Legue, Hassan Hamdoo, Asrin Reza och Solin Talusi tänker förbättra Angeredsgymnasiets rykte – och har värvat 300 elever till elevkåren. De är först ut i GFT:s nya serie Gymnasiemegafonen.
Göteborgs Fria

De vill förändra bilden av Angered

Att det finns fördomar mot Angeredsgymnasiet är något elevkårens styrelsemedlemmar själva har upplevt. Men gemenskapen de känner på skolan har de aldrig varit med om någon annanstans – och den vill de bygga vidare på.  

Asrin Reza fick själv höra från lärare på högstadiet att Angeredsgymnasiet, det var ingen bra skola, och där skulle hon inte passa in. En skola utanför innerstaden, i ett område som ofta lyfts fram i media först när det handlar om kriminalitet och problem. Men Asrin Reza struntade i vad de sa, och bara några månader senare var hon med och startade upp Angeredsgymnasiets elevkår.

– Vi hörs och syns inte lika mycket som skolorna i innerstaden, vilket är synd. Vi har bättre kontakt med skolor i andra städer än med de i Göteborg, för de känner inte till fördomarna, säger Asrin Reza.

Nu gör hon som ordförande i elevkårens styrelse sitt bästa för att förbättra skolans rykte utåt och dessutom hitta engagerade elever som vill vara med i kåren.

Till sin hjälp har hon ytterligare elva styrelsemedlemmar. Några av dem har denna dag slagit sig ned i den beiga hörnsoffan i elevkårens rum. 1,5-liters läskflaskor på golvet och ett par högtalare på bordet skvallrar om de återkommande fredagsmysen kåren brukar anordna för skolans elever.

– Det är mest elevkåren som gör att det blir roligt i skolan, säger Solin Talusi.

Hon går nu andra året, och fick upp ögonen för elevkåren just för att de anordnade roliga aktiviteter för eleverna. Olika tävlingar, debattboxning och fredagsmys varje vecka är bara några exempel.

De andra styrelsemedlemmarna håller med Asrin Reza om bilden, och fördomarna, som finns om skolan.

– Jag har vänner som inte ville börja här på grund av fördomarna som finns mot skolan, berättar Laila Legue.

– Men jag tror att det är på väg att förändras, fler ser att det är en bra skola, säger Hassan Hamdoo.

Den stora gemenskapen på skolan är vad de alla vill lyfta fram som mest positivt.

Hassan Hamdoo gick ett år på ett annat gymnasium i Göteborg innan han började i Angered, och upplevde inte alls samma gemenskap där.

– Alla känner varandra, och alla pratar med alla. Man känner sig välkommen här, det säger de nya också.

Också blandningen av elever ser de som en stor fördel med skolan, att få lära känna andra än bara dem i sitt eget närområde. Elever reser till skolan från runt om i Göteborg och kranskommunerna och många är dessutom födda i ett annat land än Sverige. För nyanlända elever erbjuder skolan läxhjälp och möjlighet att få lära sig att cykla och simma.

– Det är en av de bästa sakerna med att vara med i kåren, man får ta del av andras historier, säger Asrin Reza.

Av skolans ungefär 800 elever är runt 300 nu medlemmar i elevkåren. Att värva medlemmar var ganska svårt i början men går nu allt lättare när de, precis som Solin Talusi, ser allt roligt som kåren hittar på.

– Nu är det inte så svårt längre. Och så har vi de här, säger Hassan Hamdoo och visar upp ryggen på sin svarta luvtröja med texten “Angereds elevkår”.

– Då kan folk komma fram och fråga eller bara prata lite i korridoren, fortsätter Hassan Hamdoo.

Men snart ska både Asrin Reza och Hassan Hamdoo ta studenten, med drömmar om att bli åklagare respektive polis.  

– Det känns konstigt, men jag kommer att komma tillbaka hit, säger Asrin Reza.  

Det är hon inte ensam om. De berättar att till Kunskapsportalen, där det finns datorer och lärare tillgängliga för att kunna hjälpa till, kommer såväl elever som slutat, som andra som inte går på skolan.

Fakta: 

Artikelserie: Gymnasiemegafonen

Del 1 av 3: Angeredsgymnasiet
Politikerna slåss om hur de vill förändra skolan – men mitt i verksamheten finns experter som kämpar för sina skolor. GFT ger ordet till elevkårerna på tre olika gymnasieskolor. I kommande delar träffar du elevkårerna på Donnergymnasiet och Schillerska gymnasiet.

Dela din åsikt om gymnasiet på #gymnasiemegafonen i sociala medier eller mejla: nyheter(at)goteborgsfria.nu

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu